Egendomen ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård. Han kände genast igen vikten av att utöva kontroll över hela produktionsprocessen från första skottet på vinrankan ända till vinet på flaska.
Deras produktion på 18 000 kilo kommer från druvorna Corvinone, Corvina, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Merlot och Cabernet Franc. Från dessa druvor så produceras endast 4000 flaskor av Amarone och ca 10 000 flaskor av ripasso och rosso Veronese. Känns därför som ett privilegium att få testa ett vin från deras lilla men ack så goda produktion.
Monte Santoccio rosso Veronese -15 (Systembolaget nr 71939) för 279 kr
Vinet är unikt med en spännande druvkombination av Corvina 40%, Corvinone 30%, Sangiovese 10%, Merlot 10% och älskade Cabernet Franc 10%. Druvorna får efter skörd torka under 20 dagar precis som för en Ripasso och Amarone (den senare ligger dock mycket längre).
Mörkröd färg flaggar för ett vin fyllt av druvkraft. Doften är som en oas av körsbärsnyanser ihop med en trolsk vaniljton och pepprig avslutning.
Smaken är så Veronesiskt god som det bara kan bli. Här får du en uppsjö av härliga körsbärsaromer som gör oss vinälskare lycksaliga. Kombinera detta med kaffe, choklad och vaniljaromer så får du ett sällsamt bra rödvin från ett område som vi svenskar bara älskar att besöka. Kan det bero på vinet?!
Har nu provat två årgångar av detta vin och blir allt mer imponerad. Kvaliteten höjs och med den geniala druvsammansättningen som skapar stor rödvinskaraktär så är den mer än väl värd att inhandla. Skulle rekommendera att du testar en flaska. Om du gillar den lika mycket som jag så är det bara att köpa på sig några till för senare konsumtion inom 2-4 år. Kommer även försöka få tag i deras Ripasso, men den är tyvärr tillfälligt slut på Systembolaget.
Vad passar vinet till för mat?
Mitt förslag får bli till ett påsklamm, Saltimbocca alla Romana eller till en cacio e pepe risotto då den gifter sig med Parmigiano Reggiano.