Biodynamiska producenten Roxanich viner har förfört oss och deras viner är troligen det bästa som görs i Kroatien just nu. Och det säger inte lite, för det pågår en vinrevolution i detta vackra och smakfulla Medelhavsland.
Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling.
Roxanich Merlot 2007 (Systembolaget nr 75597) för 348 kr
Dags att ändra uppfattning om Merlot
Har tidigare testat deras Super Istrian cuvée och Porco Rosso, men nu är det dags för ett vin som enbart är gjort på druvan Merlot. Merlot förknippas ju mest till vinhelgedomen Bordeaux och jag skall ärligt erkänna att jag sällan tänder på viner med enbart Merlot. Men det testade vinet kommer för evigt att ändra på denna uppfattning. För i rätt händer hos en biodynamisk producent så skapas ett mästerverk.
Färgen på detta 10-åriga vin är mörkröd med bruna inslag i kanten. Doften gör att man tänder på alla cylindrar. För här signaleras på ett suggestivt sätt Bordeaux och Rône i ett och samma andetag fast men med kroatisk dialekt. Körsbärsextrakt, stall, röda rosor och läder är en så sanslöst bra doftblandning. Smaken är extremt förförande med läckra aromer av mullbär, blå plommon, övermogna blåbär och med helt perfekta tanniner. Vinet skapar ett smaktäcke som man aldrig vill skall försvinna och tacksam nog sitter den i +90 sekunder. Vinet är så rent i smaken att man med tydlighet kan säga att det märks att den är framställd på ett biodynamisk sätt.
Matrekommendation
Vi testade den tillsammans med den utmärkta kombon av en hängmörad entrecôte, ungsbakad sötpotatis och en smakfull klick med chillibea. Passar perfekt till sommarens köttgrillningar och även om vinet kostar mycket pengar så är det så drygt att det med lätthet varar hela kvällen även för två personer.
Ett stort tack till Zoran K som fått mig att upptäcka kroatiska viner och för att jag fått använda bilden från Roxanich vinhus.
Roxanich förtjänar verkligen att bli uppmärksammade för sina spännande viner! Jag gjorde besöket hos dem med en vän i somras, men jag gör det gärna igen. Om ni ska till Poreč till sommaren, så kanske vi kan göra besöket tillsammans ? ?