Den stundande vårvärmen kommer från långt sydligare nejder. Och likaså denna ekologiska Cava som kommer svalka våra strupar när vi sitter där och njuter av solens varma strålar. För visst är det extra passande att bjuda på bubbel nu när värmen “snart” återkommer.
Cava
Är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras. För att vinet ska få kallas cava så måste det bland annat ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna Macabeo, Xarel-lo, Parellad är de dominerande. Druvorna ska komma från ett så kallat DO (Denominacion de Origen). DO Cava består av omkring 160 kommuner över hela Spanien, dock finns 95 procent av cava-producenterna i Penedés i Katalonien. Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.
Om producenten
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av hög klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau. Sedan 2016 är deras produktion 100% ekologisk.
Cava Vilarnau Brut Nature Organic (Systembolaget nr 7731) för fyndpriset 82 kr
Vilarnau Organic Brut Nature kommer från de böljande kullarna bara några mil väster om Barcelona. Druvsammansättningen är klassisk för detta goda bubbel med 40% Macabeo, 30% Xarel-lo, 30% Parellada.
Doften är fin med fruktiga inslag av gröna äpplen tillsammans med kex, nougat och päron. Smaken imponerar med tanke på priset. Aromer av gröna äpple och grape kombinerad med persika och en brödig avslutning skapar det perfekta vårbubblet. Fungerar lika bra som aperitif eller till maträtter som vårprimörsallad eller fisk och skaldjur. Jag köper allt mer ekologiska viner nu när utbudet ökar. Man skall dock komma ihåg att många mindre familjeägda producenter alltid jobbat ekologiskt även om de inte gjort själva cerifieringsprocessen.