Värmen!
Äntligen är värmen på väg in över vårt kylslagna land. Och då är det dags att tipsa dig om det bästa rosévinet som jag någonsin testat. Vinet kommer från södra Italiens främsta vinproducent Mastroberardino i Kampaniastaden Atripalda.
Vinet är gjort på karaktärsdruvan Aglianico som Mastroberardino kan kan hantera på ett mästerligt sätt och bättre än alla andra. Oftast ger druvan rödviner med mycket kraft och tanniner vilket gör den extremt lagringsduglig. Men det finns också viner där druvan får visa andra förföriska egenskaper. Mastroberardino är så duktiga på att få fram finessen i denna druva som har så mycket att förmedla i smakväg.
Hur gör man rosévin?
Roséviner tillverkas i regel på samma sätt som röda viner. Skillnaden är att skalen tillbringar en mycket kortare tid med musten under eller före själva jäsningen, vilket förklarar den ljusrosa färgen.
Lacrimarosa -16 (Systembolaget nr 99761) för endast 129 kr
Vinet är gjort på 100% av Aglianicodruvan från Campania och odlad i kalkrika lerjordar som ligger på i genomsnitt 400 meter över havet. Det gör att druvorna får de bästa förutsättningar, med varma dagar och svalare nätter. Denna lyckade årgång har en mer ljusrosa färg än tidigare årgångar jag testat. Och druvjuicens förkortade tid med skalkontakt är ett mycket lyckat val.
Doften är imponerande komplex, fylld av örter ihop med blodgrape, smultron och rönnbär. En förträfflig introduktion till vad som komma skall. För smaken är bara så bra med stor komplexitet för att vara rosévin utan att för den skull ta över föreställningen helt. Bäriga aromer ger en mycket frisk smak med inslag av rönnbär, smultron, torkade örter, mineral, vattenmelon och blodgrapefrukt. Mastroberardinos viner är alltid favoriter i vårt hem och denna årgång av Lacrimarosa har en given plats i vårt vinförråd. För det gäller att passa på och njuta av varma dagar då dom är så få.
Åh, vad spännande – ska jag verkligen testa, tack?för inspiration!??
Låter fantastiskt gott! Den ska jag testa 🙂