”I Dom Pérignons fotspår” del 1
Kan du tänka dig någon mer lyxig dryck än Champagne och dessutom ibland (ofta) magiskt god och med åtföljande lyckorus. Jag hade den stora förmånen att tillsammans med delar av familjen få besöka Champagne nu i juli och har med mig fantastiska minnen tillbaka. Jag skall försöka att dela med mig av dessa härliga intryck.
Många ställer sig säkert frågan om Champagne verkligen är värt sitt pris och självklart är det bara du själv som kan avgöra. Jag tycker själv att om jag hittar en Champagne i min smak är den värd varje krona flera gånger om. Sådana är det lätt att hitta speciellt om du åker till området.
Vi börjar den här resan med att gå tillbaka i historien. Hur kunde Champagne bli så omtalat och nå en sådan lyxposition? Lever myten fortfarande eller får vi som vinkonsumenter ut mycket mer för pengarna om vi väljer ett mousserande från ett annat område.
Sällan har väl en person betytt så mycket för ett vinområde/varumärke som just munken Dom Pierre Pérignon som levde mellan 1638-1715. Och ändå har väl myten om denne man vida överstiget hans egentliga förtjänster. I många vinböcker kan man läsa om hur han var den som uppfann Champagne metoden. Moët & Chandon, en av de stora Champagne husen köpte rättigheterna till namnet av Mercier i början av 1900 talet och har odlat myten med bravur.
Vad är då sant om denne benediktinmunk från klostret Hautvillers som ligger i utkanten av Épernay. Ja, att han var Champagne metodens fader kan vi direkt döda som myt, Redan under 1500 talet finns anteckningar och bevis för detta vin som var nästan roséliknande i sin karaktär. Även själva metoden är känd från 1500-talet bland annat genom munkarna på klostret S:t Hilaire som tillverkade Blanquette de Limoux.
Men Dom har bidraget med mycket annat. Han var själv mycket intresserad av själva vintillverkningen. I hans anteckningar har man bland annat funnit bevis för hur han i detalj redogjorde för när och hur man skulle plocka druvorna. Han beskrev också hur man kunde tillverka ett vin från blå druvor genom att pressa dem varsamt så att musten förblev klar. Hans sätt att blanda druvor i ett vin får anses vara det moderna vinets skapare. Från början var han inte speciellt road av att vinet blev mousserande, men kom lyckligtvis på bättre tankar. I slutet av 1600-talet sålde han sitt första ”riktiga” Champagne med grimma och kork.
Första året som vintage Champagnen Dom Perginon såg sitt ljus var 1921 skapat av engelsmannen Laurence Venn. Otroligt nog tog han inte ut varumärkesskydd och erhöll därför inga royalties på senare tillverkning. Moet började sälja sin version 1936 och den är idag ett måste för alla Champagne fans. Själv har jag haft förmånen att dricka den vid flera tillfällen och tyckte allra bäst om den superba årgången från 1982. (James Bond dricker ofta den från -53)
Kalla/torra Champagne hälsningar
Källor:
Från egen research i Champagne
Richard Juhlins fantastiska bok ”3000 Champagner” väl värd att inhandla
Wikipedia
Ahaa!!? – Mercier ägde alltså Dom Perignon först – intressant. Ständigt denna Mercier, pionjär på många områden. I mitt tycke en riktigt trevlig dryck. Konstigt att inte bolaget importerar.