Greek Oysters, American Oysters, Roman Saltimbocca and Pecan Cake.
I dag firar vi en familjemedlem som tar steget fullt ut i vuxenlivet. Vinbloggen celebrerar detta tillfälle med en trerätters festmåltid.
Först ut är en personlig favorit i två olika skepnader. Att äta ostron nu i vintertid är en stor kulinarisk högtid. Brukar ta chansen att testa ostron så fort det ges en chans. Allra bäst tycker jag om de Sydafrikanska. Ostronen från Knysna är magiska med en nötaktig/krämig smak som är präglade av vattnet från två världshav. Även de från den Sydafrikanska Atlantkusten som ger en fantastiskt frisk smak med fina mineraler. Till denna menyn fick vi hålla tillgodo med de franska som nu är som bäst enligt min uppfattning.
De grekiska varianten är försedd med en blanding av olivolja och ctronjuice som skapar en läcker friskhet. De amerikanska är försedda med några droppar citron, cayennepeppar och som avslutning lite ekologiskt ströbröd och smör på toppen. De får stanna i ugnen 5 minuter på hög värme.
Båda anrättningarna var jättegoda och jag kan varmt rekommendera att du bjuder på olika versioner av ostronrätter vid samma tillfälle. Skölj gärna ner ostronen med ett glas iskall Champagne eller en välsmakande Chardonnay.
Huvudrätten är en personlig favorit och det är första gången vi själva tillagat den. Saltimbocca (namnet betyder hoppa över i munnen) är mig veterligen den enda italienska rätt med ett gemensamt recept som är officiellt accepterat och godkänt, detta skedde vid ett möte i Venedig 1962 med framstående kockar. Rätten är gjord på kalvschnitzel med prosciutto som anrättas i en stekpanna med smör, vitt vin och salvia. Köttet smälter i munnen och kan med fördel kompletteras med en vällagrad Chianti.
Avslutningen får bli en Pekannötstårta som frun tar fullt ansvar för. Normalt skall den innehålla hackade valnötter men det blir minst lika bra med vårt nötval. En saftig kaka som passar väl till en Moscato D’Asti.
Hoppas du får en skön och avkopplande söndag.
https://youtube.com/watch?v=De5HCgLNiKA%3Ffs%3D1