Det är en stor ära att få presentera årets vinproducent på Vinbloggen. Champagnehuset Pierre Péters som idag drivs av Rodolphe Péters, har allt vad som krävs av en vinproducent för att nå framgång över hela världen och samtidigt framtidssäkra sin verksamhet. För att förstå deras framgångskoncept måste man gå tillbaka i historien.
Familjen började producera druvor i Le Mesnil efter att Luxenburgfödde Gaspar Péters gift sig med fröken Doué (som lyckligtvis innehade en liten vinareal på bästa läge i Cote des Blancs). I ett första skede såldes druvorna till de större Champagnehusen. 1929 bestämde sig dock familjen för att starta och sälja sin egen Champagne under namnet Camille Péters och året efter köptes 2,5 ha av Le Chétillons in.
1946 togs ett viktigt steg i Champagnehusets utveckling när Pierre Peters tog över och bytte namn till det nuvarande. I över 35 år utvecklar Pierre egendomen och varumärket. Hans son Francois tog över egendomen 1967 och säkerställde en hållbar utveckling. Under denna tid utvecklas företaget och blev internationellt erkänt för en bredare skara av Champagnefantaster.
2008 blir Rodolphe ansvarig. Med sitt stora kunnande om modern vinproduktion och internationell marknadsföring, tas nu ytterligare steg upp på en plats bland supernovor på vår vinvärlds stjärnhimmel.
Jag hade själv den stora förmånen att möte denna dynamiske vinproducent i Le Mesnil i somras. Trots att han är en väldigt upptagen person, imponerades jag över den professionalitet som Rodolphe utstrålar. Totalt fokus på sina besökare samtidigt som verksamheten snurrar på i högt tempo. Huset går nu en extra spännande framtid till mötes där nya produktionsmetoder införs med kvalitet i fokus, samtidigt som arvet från bland annat pappa och farfar finns där så tydligt. Att han dessutom är en marknadsförare av hög internationell rang gör det hela ännu bättre.
Han är även vinkonsult för egendomar i södra Frankrike, Ryssland, Australien och USA. På min fråga hur han hinner med, rusade Rodolphe ut från provningsrummet för att komma tillbaka med ett stort leende och visa vinprover, som skickats från de andra producenterna. Ett miljömässigt och fantastiskt bra sätt att kunna ”share best practice” var man än befinner sig.
Att få ge detta pris till Rodolphe som utstrålar så mycket passion och professionalitet är ett sant nöje. Det går aldrig att uppnå framgång i den globala konkurrensen utan dessa egenskaper.
Avslutningsvis vill jag berätta om Pierre Péters prestige årgångschampagne Les Chétillons som jag testat flera årgångar av. Speciellt den från 2000 som jag drack på min 50-årsdag, står mig speciellt nära. Den kalkhaltiga jordmånen i Le Mesnil-sur-Oger området är fyllt av mineraler som återspeglas i denna helt ljuvliga Champagne. Doften är stor och elegant med tydliga komplexa nyanser av vita blommor, citrus, persika och rostat bröd. Smaken får mig att fälla tårar av lycka… I gommen sprider sig ljuvliga aromer av mineraler, citrus, hasselnötter och akaciahonung i en perfekt harmoni som den finaste symfoni. De över 80 år gamla vinstockarna levererar allt du kan begära av en Champagne. Och lyckligtvis går fortfarande Champagnen att inhandlas via Systembolagets beställningssortiment (nr 77066) för fyndpriset 540 kr.
Prisvärdhet 97/100
Kvalitet 97/100
Ser redan fram emot den dag då jag kan köpa årgång 2008, som kommer att bli magiskt bra enligt säkra källor…
Avslutningsvis vill jag önska alla läsare ett riktigt gott nytt år och tacka Er för att jag fick möjlighet att göra detta reportage.
Vinbloggen tackar för den varma hälsningen och önskar detsamma! Och visst är det en bra Champagne för dessa pengar. ”Value for every krona”
P-O & Karin
Pierre Peters Cuveé de Réserve, nyår 2011, fantastiskt mycket champange för pengarna. Otroligt tacksam för tipset
Gott nytt och ett hopp om många goda drycker :-)Mattias Med familj