Bild från ekonomifakta.se
Sverige översköljs av underbara mat- och vinuppslag i diverse tidningar och böcker. Vi konsumerar mer än någonsin denna typen av lektyr, njuter och drömmer om den perfekta måltiden. Själv ser jag positivt på denna utveckling med några viktiga undantag.
1. Att låta sig imponeras så mycket av ett recept, att jag avstår från att granska om råvaran är tillräcklig bra för att laga rätten just nu. Föredrar hellre en måltid med fina råvaror än ett fint recept, men gärna både och.
2. Det är lätt att hitta rekommendationer om viner där den ena efter den andra av kända vinskribenter på ett Bacchuslikt sätt försöker att förföra dig med, med en hyllning till just det vinet… Just när jag läst om vinet är det lätt att bli förförd, men med lite eftertanke så …
Här kommer ett exempel på vad jag menar. I dagarna basunerade en medlem från Allt om Mats vinjury ut att man testat 120 viner på 5 timmar. Imponerande men ändå inte! Om jag tar min egen referensram så kan jag säga att efter 10-12 viner vid en vinprovning, går lätt gränsen där. Är det då superprovare vi har att göra med eller bara människor? Döm själv, jag kan bara uttrycka min skeptiska inställning till sättet och till vissa av deras resultat.
3. Vad har skribenten för särintressen om de man skriver om, och redovisar hon/han dessa öppet? Många bloggare och skribenter lägger ner timmar av arbete och mycket pengar för att skriva om mat och vin utan att göra det för egen vinning. Men det kan också finnas de som har nära band till olika producenter eller importörer. Om så bör detta redovisas på samma vis som när man inom medicinsk forskning behöver redovisa om jag erhållit medel från de bolag vars preparat jag forskat kring. Så jag som läsare själv kan bedöma!
Jag är inte rädd …
https://youtube.com/watch?v=j5-yKhDd64s%3Frel%3D0
Tack Ingvar för dina tänkvärda ord. Håller med dig helt!
Man kan tänka och säga mycket om det du skriver. Jag väljer att kommentera punkt tre. Här tycker jag att vinbloggarna fyller en oerhört viktigt funktion. Oftast provas ett vin åt gången och över en hel kväll. Med mat och utan. På det sättet får ett vin den uppmärksamhet och det utrymmer som behövs, producentens arbete blir bedömt på ett respektfullt sätt
Tack Anna för en utmärkt kommentar. Tycker synd om alla seriösa producenter som hamnar i detta bakvatten. Lite av konsten är att kunna finna rätt vin till rätt måltid. Om jag testar viner av alla dess märken och smaker under kort tid, kommer de att påverka varandra. I vissa fall på ett mycket ogynnsamt sätt.
Håller helt med dig, såg även jag att man provat 120 viner på 5 timmar och det slog mig direkt hur hinner man. 120 viner på 300 minuter det blir 2,5 minut per vin. Hinner man på den tiden smaka, tänka, anteckna ”smaken”, karaktären och betyget på vinet och låta smaklökarna återhämta sig. Tror inte det och jag tänker synd om de bästa vinerna hamnade som nr 90-120, dom hade inte en chans helt enkelt. Nej mer kvalitativa provningar så vi som gillar vin kan få bra råd och tips om bra och prisvärda viner.