När jag var liten grabb och växte upp i den västgötska metropolen Vänersborg så var kyckling och råstekt potatis det bästa man kunde önska sig till lördagens festmåltid. Sedan dess har smaklökarna utvecklats, men färsk kyckling som ingrediens består.
Visst är det märkligt att marknaden för kyckling inte har differentierats mer. I de flesta svenska affärer är kyckling, kyckling och inget annat. Vi använder i Sverige en enda ras som i svindlande fart går från kläckeriet till att hamna i livsmedelsbutiken. I Frankrike finns det mer än 30 raser och där får ofta kycklingen månader på sig att växa och äta råvaror som skapar helt andra smaksensationer.
Dax för oss konsumenter att utnyttja vår kraft och kräva bättre råvåror. Och smakar det, får det också kosta mer…
Fyllda kycklingbröst med ricotta i Marsala- och gorgonzolasås (94/2000) Petti Farciti al Ricotta
Köp färsk ”kyckling” och skär ut bröstfiléerna. (resten av kycklingen kan du lägga i en gryta och steka i ugnen. Så får du en utmärkt bas för din kycklingsallad dagen efter) Skär därefter en skåra i filén och öppna den som en bok. Lägg en bit lufttorkad skinka på respektive sida och fyll på med ricotta. Avsluta med lite flytande honung och basilika innan filén försluts med tandpetare. In i ugnen på 175 grader tills den fått en fin färg.
Under tiden tar du kycklingbuljong och en ordentlig skvätt med Marsalavin och reducerar under omrörning. Lägg i en bit gorgonzola och låt den smälta ner i såsen. När kycklingen är klar så tar du ut och lägger den i en trevlig form och häller över såsen. Bästa kycklingrätten jag hittills har lagat och en ny favorit.
Jag skall laga denna rätt igen när jag åker till Frankrike i sommar, men då med riktig kyckling som smakar fågel.
https://youtube.com/watch?v=Mjn_nBOyW4M%3Frel%3D0