Bild lånad från www.roquers.com
Vinundret i Priorat!
Priorat är ett bergslandskap i Katalonien med vinodlingar på mellan 100 och 1 000 meters höjd. Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner.
Celler de L’Encastell är en liten familjedriven vingård i staden Porrera, DOQ Priorat. Druvorna som används kommer från vinarealerna i ”Mas d’en Caçador”, ”Mas d’en Ferran” och ”Els Arbres”. Carme Figuerola och Raimon Castellvi byggde vingården 1999, motiverade av deras stora passion för vin. De var övertygade om den höga personligheten och kvaliteten på jordmånen som är fylld av järnoxidnedbruten skiffer, lokalt känd som ”llicorella”. Detta i kombination med extremt klimat garanterar maximal kvalitet på druvor och ger varje flaska den exceptionella karaktären hos Priorat. En stor förklaring till det vinunder som pågår i området.
Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell (Systembolaget 74935) 665 kr
Mörkröd på gränsen till svart, signalerar vinets fulla kraft. Doften är ett koncentrat av mörka skogsbär, fin pepprighet, vaniljdröm och finstämd avslutning i örternas tecken.
Smaken är som en dröm. Så kraftfull men ändå med tydlig spansk elegans. Munnen översköljs av en stormflod av godsaker. Höstmogna skogsbär i strålande kombination med plommon, färska örter och klassiga tanniner. Vinet är bedårande nu men kommer att utvecklas på ett fantastiskt sätt kommande 10 år. Men missuppfatta mig inte, för vinet är mer än redo att drickas redan nu. Passar fantastiskt bra till grillat griskött. Testade den tillsammans med en miso/soja marinerad fläskkarré och det blev till kärlek från första till sista tuggan/klunken. Så imponerad över det spanska vinundret och speciellt detta vin, då det utan minsta tvekan är det allra bästa rödvin jag druckit från Priorat och det säger inte lite ;-).