Besöket i Spanien innebar bland annat att vi fick med oss hem några härliga buntar med färsk sparris. Och snart är det även dags för det svenska varianten av det gröna guldet. För mig personligen så är det en av årets höjdpunkter att få tag i denna färska delikatess. Så långt från den Sydamerikanska variant vi kan köpa under vinterhalvåret.
Vi börjar årets sparrissäsong med en klassiker i form av en ljuvlig gratäng. Gör så här!
Börja att göra 3 dl Béchamelsås. Bryt därefter sparrisstjälkarna ovanför roten där det bryts av med lätthet. Dela dem i två delar och koka i saltat vatten under några få minuter. Sätt samtidigt på ugnen på 180 grader och smörj en form med smör. Lägg i sparrisen och komplettera med små klickar av smör, Parmesan och Emmentalerost. Avsluta med att hälla på såsen och baka i ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått en fin färg. Servera gärna med din favorit Chardonnay.
Lycka till alla sparris älskare!
https://youtube.com/watch?v=HBxt_v0WF6Y%3Frel%3D0