Så var tiden mogen för ännu en gourmetutflykt i Alicanteregionen. I utkanten av Elche, mitt i jordbruksområdet, finner man restaurante la Finca. Den drivs av Susi Diaz tillsammans med sin man och barn. Och om man placerar en restaurang på landet och uppnår en Guide Michelin stjärna så måste det vara något alldeles speciellt. www.lafinca.es
Utanför restaurangen möts man av en lummig trädgårdsatmosfär. Inne är det supermodernt designat med en intressant draperilösning som skapar avskildhet samtidigt som det känns luftigt. Vi var där vid lunchtid och på grund av värmen var det många som hade shorts bland männen ifall du undrar över val av klädsel.
La Finca erbjuder fantastiska höjdpunkter under de tre timmar vi spenderade här. Vi valde menyn Genesis L som består av 13 rätter för 109 euro per person och personligen var jag proppmätt när sista rätten serverats.
Första intrycket var konstigt nog en stor besvikelse. Aperitivos var så slätstrukna att vi alla undrade var denna resa skulle sluta. Märkligt då detta på sikt kan kosta dem stjärnan.
Men tack och lov så erbjöd den intressanta menyn fantastiska höjdpunkter där man till fullo förstår den stora förmåga som prisats så rikligt. Glassen på vit och grön sparris (ej dessert) var sensationellt bra. Grytan på kikärtor och bläckfisk var en delikatess. Den till synes enkla rätten med sallad, dressing och typ salsiccia under salladstäcket var fantastisk ihop med ”lovely green” som var gjord på gurka, äggvita, mynta, lime och gin. Den fick oss att häpna av beundran av denna matkonst.
Serveringen var professionell som man kan förvänta sig på denna typ av restaurang. Personligen så saknade jag en gnutta entusiasm och storytelling som ofta förhöjer upplevelsen ytterligare. La Finca kan dock varmt rekommenderas och är väl värt ett besök när du vill ha ett alldeles speciellt restaurangminne då våra favoriträtter är väl värt att vallfärda till.