När jag var i Spanien under jul- och nyårshelgen så fick jag nöjet att testa några riktigt bra viner från ett för mig relativt oprövat område bortsett från den riktigt trevliga El Buen Amore som testades i september 2012 (http://www.diderot.se/#post384)
Först lite fakta!
Toro är ett vinområde i nordvästra Spanien som ligger i regionen Kastilien och León. Regionen består av 9 provinser och inom regionen finns välbekanta vinområdet Ribera del Duero.
Vin påstås har producerats i Toro redan före Kristi födelse, då med hjälp av grekiska läromästare. Och redan på 1200-talet var vinet riktigt i ropet, speciellt bland många lärare på Universitetet i Salamanca, även om det påstås ha påverkat utbildningsnivån betänkligt.
Vinet påverkas av det tuffa inlandsklimatet med långa varma somrar och kalla vintrar.
Jordmånen utgörs av sediment med sand, lera och kalkaktig sten. Vingårdarna ligger på höjder mellan 620 och 750 meter över havet och får mer än 3000 soltimmar per år. Det finns 8.000 hektar vinodlingsareal, varav 5.500 är registrerade hos kontrollorganet (Consejo Regulador). Och den mest odlade druvan är rödvinsdruvan Tinta de Toro som är en klon av mer kända Tempranillo. Druvan ger viner med mycket smak och smaskiga tanniner, vilket gör dem extra lämpliga för lång lagring.
(Källa Hugh Johnson -Vin genom tiderna, André Dominé -Vin, Wikipedia)
Jag kommer att skriva om tre viner från vinproducenten Matsu som är en del av Vintae Group. Matsu betyder att vänta på japanska och ger den perfekta definitionen av ett initiativ som kombinerar den japanska kulturens omsorg för vad som är naturligt med hjälp den mest avancerade tekniken inom biodynamiskt jordbruk. Alla deras viner är ekologiska.
Nu till det första och yngsta vinet i serien som testats. Glädjande nog kan du få tag i alla tre vinerna via Systembolagets beställningssortiment.
Matsu El Picaro 2011 (nr 70348) för 109 kr
Vinet är gjort på 100% Tinta de Toro och har en mörkröd färg som tjurblod. Doft av tobak, cedarträ och läder. Smaken är fylld av karaktär med inslag av tobak, blåbär, vanilj, solmogna bär tillsammans med perfekt matanpassade tanniner. Ett superfynd med en etikett som bara fångar ens uppmärksamhet och som dessutom levererar än mer avseende innehåll. En utmärkt start på en studie av tre viner från ett spännande område. För tillsammans med Ribera del Duero och Priorat så omnämns Toro som det nya spanska vinundret och jag kan förstå precis varför.
https://youtube.com/watch?v=i-yeB7JL00Q%3Frel%3D0