Hösten innebär att allt mer tid tillbringas i köket då både väder och mörker sätter förutsättningarna. Vi har börjat plöja ner i en massa härliga matprogram och fastnat bland annat för den energifulla stjärnkocken Gino (som är född i Neapel men har världen som matscen). Serien finns att finna på SVT-play och ger så mycket inspiration både vad gäller mat och kommande resmål. https://www.svtplay.se/ginos-italienska-frestelser
Här kommer en twist på den kända italienska paradrätten Vitello alla Milanese, fast istället för kalvkött ersätter vi den med tunnskuren kycklingfilé.
Vi börjar med den hemmagjorda salsan som du kan göra i förtid och frysa tills det är dags att använda den till såväl pasta, pizza och som denna rätt. Det är lätt att förstå varför italienare lägger så stor tid på att göra familjens hemliga salsa för så mycket den förhöjer smakupplevelsen.
- Garofalo (från Gragnano utanför Neapel) körsbärstomater på burk
- Olivolja
- Balsamvinäger
- Nymalen svartpeppar
- Torkad chili
- Paprika
- Svamp
- Aubergine
- Kikärter
- Solrosfrön
Börja med att hälla i olivolja tillsammans med körsbärstomaterna (går även bra med krossade tomater) i den stora kastrullen och låt det sjuda 10-15 minuter. Tillsätt de andra grönsakerna och fortsätt sjuda minst en timma innan kryddor, solrosfrön och balsamvinäger gör entré. Den senare ingrediensen är vår hemlighet bakom en förtrollande bra salsa. Vi brukar låta den få stå på flera timmar för att vätskan från tomaterna skall reduceras ner något och få fram mer koncentrerade smaker.
Nu till kycklingen…
- Tunnskuren kycklingfilé (i Italien och Spanien kan man köpa dem färdigskivade)
- Två ägg som rörts runt i en skål
- Ströbröd
- Smör och rapsolja för att steka
- Peppar och salt
Ta kycklingen, linda in den i plastfolie och banka den lätt. Först kryddar du innan du doppar den i ströbröd, sedan i äggblandningen för att avsluta än en gång med ströbrödet (en typ av dubbelpanering). Stek båda sidor i en riktigt varma panna tills de fått en gyllengul färg. Behöver inte vara allt för lång tid i pannan då kycklingen är så tunn och lätt blir genomstekt.
Placera salsan i botten och på toppen den skurna panerade kycklingen i fina mumsiga bitar. Otroligt god hösträtt. Buon Appetito!