Efter att ha blivit med hus i Spanien har jag med stor frenesi börjat söka efter vinfynd från det evigt soliga landet. Kul att så många av de traditionella områdena blivit utmanade av nytänkande med moderna och hållbara metoder i fokus.
Alonso del Yerro
Den nya väldigt intressanta bekantskapen är Viñedos Alonso del Yerro (Roa, Burgos) i Ribera del Duero som har 26 hektar vingårdar med stammar av sorten Tempranillo som planterade 1989 (året min son föddes).
Vingården ligger på en höjd på ca 800 meter och har en avkastning på 30 hektoliter per hektar. Deras förhållningssätt påminner om det biodynamiska med fokus på terroirens unika förutsättningar där jordmån, mikroklimat och ekosystemet sätter förutsättningarna för produktionen. Inga syntetiska ämnen tillåts i vingården.
Alonso del Yerro (Best. Systembolaget nr 78707) för 299 kr
En helt ljuvlig doft framträder härligt fylld med mörka bär, vanilj, choklad och kaffe.
Första klunken fångar mig som en stormvind. En fruktbomb med naturlig sötma som hålls i strama tyglar med fantastiskt goda smakskikt av diverse mörka bär. Lägg till kaffe, rökta charkuterier, vanilj, perfekta tanniner och du har det perfekta grillvinet.
Är det värt 299 kr? Ja, utan minsta tvekan för detta är klass rakt igenom och ett synnerligen lyckat bevis på ”nya” Ribera del Duero. Och som det passar till höstens sista grillningar men även till mustiga köttgrytor som börjat puttra på var hens spis. Bara att köpa på sig av ett vin som har många goda stunder framför sig. Blir överlycklig att ha hittat detta vin (och det finns ännu ett vin från denna vingård att upptäcka på Systembolaget).