Försommar och rosébubbel är en formidabelt bra kombo. Så för att stilla vårt behov har Vinbloggen gjort nyfikna efterforskningar i Systembolagets utbud och hittat några riktigt trevliga bekantskaper.
Vi börjar med Louis Bouillot från Bourgognebyn Nuits-St-Georges som etablerades redan 1877. De producerar det mousserande vinet kallat Crémant (inte att förväxla med Champagnebyn Cramant).
Crémant tillverkas i fler olika franska vindistrikt i Frankrike och några av de vanligaste är Loire, Alsace, Bourgogne, Jura, och Limoux. Gemensamt för Crémant är att de ska vara tillverkade enligt traditionell metod, skördade för hand och att de lagrats minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering.
Druvkombinationen till vinet är 70% Pinot Noir, 20% Gamay och 10% Chardonnay och odlas i en jordmån med sandblandad lera och vit kalksten.
Öppna flaskan en timme innan så att vinet får luftas något, så blir upplevelsen desto bättre. Doften är mycket angenäm med fin bärnyans av smultron och röda vinbär tillsammans med kex och blodapelsin. Smaken sitter som hand i handsken med mycket frisk fruktig smak av smultron, hallon, kex och blodgrapefrukt.
Väldigt uppfriskande och passar såväl till aperitif, som skaldjursrätter och tomatbaserade pastarätter. Klart prisvärt för 129 kr och något som du borde ha liggande i kylen att ta fram när lusten faller på. Glad försommar!!