Att laga italiensk mat, där ingredienserna sjunger sin egen sång, är som att vara körledare. Att finna den rätta balansen mellan de olika råvarorna (rösterna) och kryddorna (tonerna). Inget självspelande piano precis, men alla kan ju sjunga…
Piselli con carote e tonno scottato (122/2000) by the Silver Spoon Project
Visst är det gott att kombinera rikligt med grönsaker tillsammans med en kött- eller fiskbit.
Börja med att bryna hackade morötter i ekologiskt smör. Efter ca 5 minuter lägger du även i de gröna ärtorna tillsammans med Pancetta. Tillsätt några matskedar vatten tillsammans med kryddor och lite flingsalt. Låt blandningen få sjuda tills grönsakerna blivit söta med lagom tuggmotstånd. Avsluta med att under kort tid steka en tonfiskbit under hög värme. Viktigt att tonfisken behåller sin naturliga färg i mitten. Lägg upp alla grönsaker på ett serveringsfat. Skär tonfisken i lagom bitar och lägg ovanpå grönsakerna och häll över lite japansk soya. Sommargott!