Du som följer vinbloggen vet att jag under året blivit hänförd av Berlucchis bubbel från Franciacorta. Berlucchis viner har varit en ögon- och smaköppnare hur bra denna ädla dryck kan vara även utanför Champagne. Bara mästerproducenter kan finna sådan bubbelfiness med kombinationen av ljuvliga mineraler och sensationella smakaromer och Berlucchi sköter detta hantverk på bästa sätt.
Vill du läsa mer om vad jag tyckte om syskonvinet Berlucchi 61 så hittar du detta via bifogad länk. http://www.diderot.se/#post449
Palazzo Lana Brut Satèn 2004 från Guido Berlucchi (nr 76332) 379 kr
Jag har haft den stora glädjen att få testa (via varuprov) denna Satèn version från nämnda producent. Vinet är gjort av oenologen Arturo Ziliani. Jämfört med ett brutvin är Satèn normalt mer krämig, balanserad och har vänligare bubblor samtidigt som vinet har aningens högre sockerhalt. Vinet är gjort på 100% Chardonnay från producentens egendomar Castello di Borgonato, Arzelle, and San Carlo i Borgonato.
Stum av beundran
Doften är kärleksfylld med hypnotiserande mineraler tillsammans med surdeg och lime. Smaken gör mig nästan stum av beundran. En elegant krämighet som på ett silkeslent sätt träffar rätt i gommen och samtidigt uttrycker en förbluffande fräschet från mogen frukt. Så elegant samspel att man “nästan” får tårar avglädje för denna skapelse. Inte så konstigt att denna version blivit utsedd till åretsmousserande vin i Italien för några år sedan.
Jag kan bara buga av respekt för vad denna producent är kapabel till och om du funderar på att testa viner från Berlucchi, så är mitt råd Berlucchi 61 om dugillar torrt bubbel till skaldjur och den omskrivna versionen till det mesta övriga i matväg, inte minst till en känd oxfilérätt som brukar serveras på nyår…
Om du är nyfiken på mer information om Saténbubbel från Franciacorta kan jag varmt rekommendera denna artikel av Franco Ziliani “A Thousand Bubbles”. http://www.webflakes.com/wine/a-thousand-bubbles/franciacorta-saten-wines