Visst har jag ätit tryffel mer än gärna, men tyvärr aldrig lagat någon tryffelmaträtt med egna händer. Så när jag passerade Bryssel för en tid sedan väcktes äntligen nyfikenheten att köpa med mig svart tryffel. Åh, du kan tro att det smakade gott till denna pastarätt…
Mafaldine pasta ai Porri, Cipollotti e tartufi neri (131/2000)
Börja med att koka 300 gr Mafaldinepasta (gjord på durumvete) i 8 minuter max, då den behöver vara något mer än ”al dente”. Hacka därefter en purjolök tillsammans med vårlök som får bryna ihop med ekologiskt smör och bästa italienska olivoljan. Blanchera 100 gr pancetta i ett par minuter och skär den i bitar för att därefter ge den en sista omgång i stekpannan. Hacka svarta tryffeln i mindre bitar och blanda allt med 3 dl matlagningsgrädde innan det förs samman med pastan i en större wokpanna. Låt blandningen få hettas upp innan den avnjutes tillsammans med en god röd eller vit Chateauneuf du Pape alternativt den läckra feta Le Rive Soave Classico från producenten Suavia.
Så gudagott att det måste göras om och om igen.