Ni som följer Vinblogg regelbundet har nog redan upptäckt att jag har blivit förförd och speciellt förälskad i Sicilianska viner. Det har gått upp ett ljus för mig att vulkanviner på nått sätt tänder en extra gnista inombords. För ur denna vulkaniska jordmån kommer en urkraft som imponerar stort i form av magiska smakaromer hämtade från underjordiska mystiken. Och snabbt får man lära sig att ön har en jordmån som kan presentera sig på så många olika goda sätt.
Svenska Oenofors, som bland annat startat Nordic Sea Winery, har i september lanserat ett ekologiskt vin som gjorts med hjälp av kontraktstillverkare på Sicilien. Vinet är gjort huvudsakligen på Siciliens rödvinsdruva Nero d’Avola tillsammans med aningens Cabernet Sauvignon.
Manifesto Nero d’Avola 2013 (nr 2680) för 72 kr
Så låt oss nu ta del av vad ön kan göra i den lägre prisklassen. Doften är kraftfull och på samma gång väldigt behagligt tilltalande. Inslag av mineraler, kaffe, vanilj, plommon och choklad ger sig tillkänna. En mycket trevlig öppning på en ny bekantskap.
Smaken är förbluffande bra i förhållande till priset på endast 72 kr. En havsström av kaffe-, plommon- och chokladaromer som transporterar sig genom gommen som en resa med fiskebåt utanför Siciliens vackra kust. Ett ekologiskt vin som gjort för höstens lamm- och nötköttsgrytor i kombination med välsmakande svenska rotsaker.
//www.youtube.com/embed/Nff3krrtMK8?list=PLjvtdjnGZKi3dav_cK9P2laVO_0fHXeQa
Måste testa snarast!