För några dagar sedan var det den internationella Sauvignon Blanc dagen. Och Vinbloggen vill celebrera detta under kommande vecka genom att passa på att uppmärksamma några goda viner med denna druva som bas. Sauvignon Blanc viner är druvtypiskt torra med en hög fruktsyra vilket gör att den passar både som aperitif och till mat med högt syra innehåll exempelvis getost och fisk- och skaldjursrätter.
Familjens överhuvud
Först ut är Matua Organic Sauvignon Blanc, en trevlig bekantskap från Nya Zeeland. Vinlandet långt där nere på södra halvklotet tar för sig allt mer allt mer i den globala konkurrensen och som efter Frankrike hanterar denna vitvinsdruva på allra bästa vis.
(Matua betyder familjens överhuvud på maoriska)
Matua Organic Sauvignon Blanc (nr 3031) för 100 kr
Matua startade genom att bröderna Bill och Ross Spence 1969 planterade de första stockarna av druvsorten Sauvignon Blanc i Nya Zeeland. 1973 hyrde de ett litet plåtskjul för att producera sina viner, och året därpå bildades Matua Valley Wines. Matua ägs idag av Beringer-Blass estate Wines, Bill Spence arbetar fortfarande kvar som ambassadör för varumärket. Vinmakare sedan 2008 är Nikolai St George.
Färgen på vinet är lätt gulfärgat och doften har inslag av (för Nya Zeeland druvtypiska) passionsfrukt samt kiwi och mineraler. Smaken är ren med fina smakrika aromer av passionsfrukt, svartvinbär och lime ackompanjerat av en hög fruktsyra. Som gjord för ugnsbakade rödbetsklyftor med getost.