Har alltid älskat en god cider speciellt från helgedomen Normandie. Men tänk vilket dåligt rykte denna gudagoda dryck tyvärr fått i Sverige tack vare all sötsliskig cider, speciellt från vårt avlånga land. Normalt i Europa så brukar råvaror som odlas på sin nordligaste växtgräns få fram extra fina nyanser. För vem vill byta bort svenska jordgubbar, potatis och sparris mot liknande från exempelvis södra Europa. Märkligt att detta inte återspeglas i cider. Självklart har valet av äpplesorter en stor inverkan, men visst borde vi kunna bättre.
10 miljoner äppleträd
Äpplena som används till cidertillverkning i Normandie kommer från flera hundra olika sorter. Ofta är äpplena små och innehåller mycket tanniner vilket gör dem omöjliga som ätäpplen, men desto godare till cider. Vissa uppskattningar gör gällande att det finns minst 10 miljoner äppleträd bara i Normandie.
Jag passade på att köpa en cider från Calvados- och ciderproducenten Dupont nu när den kom till Sverige i oktober. Louis Dupont egendom består av 30 hektar fruktträdgårdar i Normandie, i hjärtat av Pays d’Auge regionen. De har i mer än 25 år producerat bland annat cider och Calvados. Jordmånen består av näringsfattig ler- och märgeljord.
Cidre Reserve Domaine Dupont -13 (systembolaget nr 99326) för 114,90
Råvaran till denna cider är från 80% bittra och 20% sura äpplen. Skörden sker från oktober till november och alkoholhalten är på utmärkta 7,5%.
Färgen är magiskt gyllengul likt finaste bärnsten. Doften är fylld av en ljuvlig äpplemust ihop med citrus, honung och vanilj. Drycken är lätt kolsyrad och smaken är torr och samtidigt fylld av motsvarande nyanser som doften fast med tillägg som kryddor och nougat. Smaken sitter i plus 60 sekunder och är som en dröm i gommen.
Bara så gott och passar förträffligt till höstens svamprätter exempelvis trattkantarellcrêpes. Tyvärr är tillgången till denna goda dryck begränsad, så gå in på www.systembolaget.se och se vilka bolag som har den för tillfället, förhoppningsvis nära dig kära bloggföljare.