När dottern gick Caminon redan som 19-åring, väcktes en längtan att någon gång själva kunna få tid att göra denna resa. Den mest kända Caminon i Spanien är den som kallas för Camino Frances och som går mellan franska Saint-Jean-Pied-de-Port och Santiago de Compostela. För att kunna genomföra vandringen behöver en hel del information samlas in och praktiska förberedelser utföras. Speciellt frågan om hur man gör med packningen blev avgörande för vår planering och beslutet att starta. Helt suveränt att man på ett enkelt sätt kan få den skickad mellan de olika boendena, se avsnittet Packning. För att underlätta för andra vandrare har bloggen valt att delge värdefulla tips som underlättar planeringen. Dessutom kommer vi lägga upp inslag från de olika delarna av vandringen allt eftersom.
Pilgrimsvandringen Camino Frances är ca 800 km och kan vandras eller cyklas i ett enda stycke alternativt delas upp i olika delsträckor. Vårt beslut blev att dela upp den i tre huvuddelar för att få ut mer av den än bara kamp mot målet. Dessutom får vi uppleva vandring under olika årstider.
Våra delsträckor:
– Saint-Jean-Pied-de-Port via Pamplona till Logroño (avklarad)
– Logroño via Burgos till Ponferrada
– Ponferrada via Sarria till Santiago de Compostela
Värdefulla länkar för din reseplanering:
https://caminoguide.net/ Värdefull gratis reseguide som berör allt praktiskt inklusive tips på boende.
https://santiagoways.com/en/ Utmärkt beskrivning av de olika delsträckorna.
Youtube: Walk with Efren. Caminotellers
Tågresor: https://www.renfe.com/es/en
Bussresor: https://www.alsa.com/en/web/bus/home
Pilgrimspass:
När du kommer till Saint-Jean-Pied-de-Port söker du upp Pilgrims office för att få ett pass där du samlar stämplar (denna skall även kunna fås på andra platser längs med hela sträckan). Dessutom erhåller du ett pilgrimssnäckskal som du sätter på ryggsäcken och som ger igenkänning till andra vandrare och skapar en tillhörighet. Stämplarna bör samlas två gånger per dag, obligatoriskt sista sträckan på 100 km för att erhålla ett pilgrimscertifikat i Santiago de Compostela. Du kan få stämplarna på allt från boende, kyrkor, caféer och restauranger. Passet blir ett fint minne för livet.
Vad skall man ha på fötterna?
Under vår vandring fick vi se och höra om många som fått skavsår och till och med fått byta skor/kängor. Som ”tur var” hade vi förberett oss väl genom att testa av ett antal av våra vandringsskor innan. (Vi har gått plus 13 000 steg per dag inför starten) Underlaget kräver oftast en greppvänlig och stötdämpande gummisula för att skona knän och rygg. Kängor behövdes inte då terrängen inte var tillräckligt utmanande. GoreTex eller något annat vattenavstötande material kan varmt rekommenderas och även att du impregnerar dina skor i förväg. Vi hade rymliga skor, dubbla tunna strumpor och tejpade hälar varje dag. Dessutom hade vi sköna sandaler (Oofos) som utnyttjades frekvent när vi inte vandrade. Att ha rätt strumpor är också bra att ha testat fram innan vandringen påbörjas.
Kläder:
Då de flesta av vandringshemmen (Hostel/Albergue) har tvättmöjligheter så behöver du inte packa allt för mycket kläder (klädnypor medtages). Kläder i funktionsmaterial är bra då de torkar mycket snabbare och andas vid dagens olika temperaturskiftningar. Vi hade på första delsträckan allt från 10-30 grader C. Som regnkläder valde vi att köpa en utmärkt poncho som finns på Decathlon i Spanien, den möjliggör att även ryggsäcken får regnskydd. https://www.decathlon.es/es/p/poncho-impermeable-de-montana-y-trekking-60l-forclaz-mt500/_/R-p-324443?mc=8586260.
Packning:
För att kunna få större njutning av vandringen valde vi att skicka en större ryggsäck/resväska mellan de olika boendena. Företaget https://www.jacotrans.es/en/ erbjuder denna tjänst för 7 euro per väska och dag (finns även andra företag som erbjuder motsvarande tjänst). Du hittar info på deras hemsida om maxmått och vikt för bagaget och vilka boende som ingår i deras rutter. Vi valde att kolla på Jacotrans hemsida innan boende bokades så att allt skulle flyta så smärtfritt som möjligt (i Roncesvalles fick vi lämna bagaget på hotellet istället för på klostret där vi övernattade). Du lämnar bagaget i receptionen innan klockan 08:00 och det finns på plats i nästa boende senast 16:00. Vi blev förbluffade hur bra och tillförlitlig denna tjänst var. När du bokat dina transporter får du efter betalning en pdf som skrivs ut och vi hade ordnat med en plastficka som den placerades i och sattes fast med en karbinhake. Skall du vandra längre sträckor kan det rekommenderas att du delar upp bokningen i delar. Detta kräver dock att du har bokat samtliga boenden i förväg. Skall även finnas möjlighet att skicka bagaget någon enstaka sträcka och som kan bokas på kort varsel, men vi har ingen egen erfarenhet av detta. För själva vandringen hade vi var sin 35 liters dagsryggsäck som fungerade utmärkt för både mat och dryck samt extra kläder då de olika delsträckorna skiljer sig åt.
Boenden:
Med åren blir man lätt lite bekväm så när budgeten nu tillåter så väljer vi att bo i privat dubbelrum om möjlighet ges. Enda stället där vi bodde i sovsal var på klostret i Roncesvalles vilket var en upplevelse för livet (räcker dock en gång) trots konstanta snarkningar från grannar under hela natten. Vill du bo i dubbelrum så rekommenderar vi att du är ute i god tid med bokning då tillgången på dessa är begränsad. Det finns gott om boende längs med hela sträckan då Caminon idag är en stor aktivitet som försörjer många. Kommunikationen med de olika boendena sker helst via Whatsapp som de flesta använder frekvent. Räkna inte med att dina email blir besvarade alternativt ens lästa. Ta med ett reselakan då det händer att vissa boenden inte erbjuder detta.
Kostnaden för boende varierar från 10 euro och uppåt. För ett privat dubbelrum på en hostal så ligger priset på ca 50 euro och hotell från 70 euro. Så det går självklart att budgetvandra men för oss är god sömn av högsta prioritet. 😉
Mat:
Många hostel erbjuder såväl frukost som middag. Kan varmt rekommendera att du tar tillfället i akt att uppleva de olika ”menú el dia” som speglar de olika orternas råvaror. Och Spanien har så mycket att erbjuda i matväg speciellt från det lokala köket till exempel en patatas a la Riojana, chorizo från León, underbara grönsaker eller en härligt hängmörad entrecôte. Menyn kostar vanligtvis mellan 15-25 euro och erbjuder trerätters med en halv flaska gott vin per person.
Proviantering:
Längs med vägen finner du många caféer, restauranger, bagerier och små livsmedelsbutiker. Så det är enkelt att skaffa det man behöver för dagen. Dessutom finns det gott om brunnar längs med vägen som erbjuder påfyllning av vatten (platser finns angivet i https://caminoguide.net/ .
Hur kommer man till starten i Saint-Jean-Pied-de-Port?
På sommaren går det en Alsa buss mellan Pamplona busstation och gränsstaden. Övrig tid är det taxi som gäller alternativt att du tar regionaltåget från franska Bayonne som går hela vägen.
Betalning:
De flesta boenden tar kort men det är ändå nödvändigt att ta med sig kontanter för betalning på caféer och andra mindre ställen.
Hur långa är dagssträckorna?
Sträckorna varierar mellan 15-30 km helt beroende på hur långt du vill gå och om du har begränsat med tid.
Hur hittar jag vägen?
Under hela vandringen möter du oftast markeringar med pilgrimsmusslan och pilar i vägen.
Målet med vandringen?
Vi rekommenderar varmt att du inte springer dig igenom Caminon utan njuter av mötet med medmänniskor och allt som den varierande naturen har att erbjuda. Vandringen är inte minst en inre resa där man tillåter sig att begrunda livet. Så sätt gärna upp några personliga mål som du fokuserar på under resans gång. Vissa bär med sig en sten under vandringen som man placerar på en speciell plats för att symbolisera att man lägger något bakom sig och går vidare i livet. Ett annat tips som vi snappade upp från författaren Paulo Coelho är att stanna upp minst en gång per dag och fokusera på allt som en speciell plats har att erbjuda.
Toalettbesök!
Under vandringen ges du utmärkta möjligheter till naturtoa alternativt så går du in på ett café (en regel är att du handlar något) så löser det sig…
Vi kommer under 2025 att publicera våra upplevelser längs med de olika delsträckorna.