De flesta har väl sett SVTs Trädgårdstider och inspirerats av mäster och trädgårdsexperten John Taylor. Ursprungligen från Sheffield i England (men sedan länge trogen Malmö), så inte så konstigt att han och Torun Jorde (Head Cidermaker och Johns fru) dryckesprojekt handlar om den brittiska favoritdrycken cider. Att han dessutom älskar vår kära mästerklubb Malmö FF gör ju inte saken sämre…
Själv har jag sedan länge varit förtjust i den torra cidern från franska regionerna Bretagne och Normandie. Men det vore ju attan om inte Skåne skulle kunna bli riktigt duktiga på denna tillverkningen med de unika förutsättningar som den skånska myllan och mikroklimatet erbjuder. Dock måste ät-äpplen delvis bytas ut och istället ersättas med sorter som är bättre lämpade för tillverkning av torr cider.
Katja -22 från Dryg Cider (Systembolaget nr 39269) för 136,90
Äpplesorterna till denna cider är förutom självklara Katja även Cox Orange och Belle de Boskoop. Doften är ljuvlig med en nordiskt avskalad aromkomposition där komplexa äpplenyanser blandas med citrus och en svag krusbärstouch. Ta dig tid att dofta på denna väldigt rena ciderdoft som berättar en historia.
Som ett bra vin mår Katja bra av att få lite luft i glaset innan det avsmakas (går även utmärkt att förvaras öppnad ett dygn i kylen). Smaken påminner om vinteräpplen ihop med en torr nyans av citrus, aningens mineralig, krusbär och färsk örtighet. Utan tvekan en cider väl värd att avsmaka till fisk (gärna hemmalagad fish & chips), kyckling och salladsrätter. Dryg Cider sätter Skåne på den globala ciderkartan och lovar mer när producenten får utökad erfarenhet och får in ytterligare äpplesorter i produktionen. Och extra kul att få stödja den fantastiska lokala produktion vi har här i Sveriges ledande region.