På SVT går det att följa Stanley Tuccis matresa genom de italienska regionerna. I ett avsnitt besöker han den gudomligt turkosblå Medelhavsön Sardinien och tillagar den unika pastan Fregola. https://www.svtplay.se/video/ePBrdXy/italien-med-stanley-tucci/7-sardinien?info=visa
Fregola är en traditionell typ av pasta från Sardinien gjord på mannagryn från vetekärnan. Den formas till små bollformade bitar som påminner lite om pärlcouscous. Efter formningen rostas de i ugnen för att ge den karakteristiska bryningen och nötaktiga smaken. Så The Silver Spoon Project kände sig kallade att göra en rätt med denna pasta och som vi gillade den. Fregola går i Sverige att få tag i via nätbutiker som exempelvis Delitea.se
#Silverspoonproject (168/2000)
På italienskt vis har vi alltid hemmagjord salsa redo i frysen. Den innehåller körsbärstomater, diverse grönsaker helt efter säsong och där priset är rätt. Brukar göra 8-10 förpackningar så att vi alltid har någon tillgänglig.
Stek upp exempelvis chorizo picante eller salsicciafärs och tillsätt salsan så fort korven/färsen stekt klart. Tänk på att bara tillsätta lite olja då korven släpper fettet vid upphettning. Fregolan får koka i 8-10 minuter beroende på storlek så att den fortfarande är al dente. Blanda ihop med såsen och redo att serveras inom ett par minuter. Så vackert och gott på samma gång. Smaklig spis…
Till denna rätt rekommenderar jag vinet Montessu från Sardinien. Har skrivit om vinet i ett tidigare inlägg https://www.diderot.se/2022/04/25/varens-grillvin-sardiska-montessu-har-allt/
Montessu 2021 (Systembolaget nr 95424) för endast 179 kr vilket är ca 100 kr billigare än på Sardinien.