The Vintage Malt Whisky Co grundades 1992 av Brian Crook som dessförinnan arbetat vid andra destillerier på Islay i över 20 år. Vid slutet av 1980-talet var Brian Crook en av dem som introducerade rökig singel malt whisky på världsmarknaden då han skrev avtal med olika destillerier på Islay och kunde bygga upp varumärken som Finlaggan, The Ileach och Cooper’s Choice. I dag driver hans son Andrew företaget, och Brian är styrelseordförande. Finlaggan är en så kallad ”Mystery Malt”. Det innebär att whiskyn buteljeras utan namngivet ursprungsdestilleri. Skälet är att varumärkesägaren inte vill att Finlaggan ska konkurrera med det egna varumärket. Istället står The Vintage Malt Whisky som producent då företaget påverkar smakprofilen genom sitt arbete med val av fat, lagring, blending, buteljering med mera.
Finlaggan whisky är en så kallad ’Mystery Malt’ – dv.s att leverantören får inte säga vilket destilleri whiskyn kommer. Men de får berättar ungefär vart i Skottland destilleri ligger och enligt uppgift så kommer denna batch från södra Islay och där finns det blott tre destillerier att välja på. Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg. I doften finns det inget som avslöjar att detta skulle vara en Laphroig. I en jämförelse mellan ung Lagavulin och denna Finlaggan så finns det betydligt mer finkel- och sprittoner i Lagavulin. Enligt uppgift så har denna över 40ppm också och då minskar sannolikheten för Lagavulin då de använder 35 PPM.
Kvar är då Ardbeg – kan det vara möjligt? Ja, kanske – en 5 åring Ardbeg i nya Bourbonfat låter faktiskt inte helt tokigt. Men det stora mysteriet med denna ’mystery malt’ är kanske inte främst vilket destilleri det kommer ifrån – utan mer hur man lyckas ge ut en Single Malt från ett Islay destilleri på 50% med sådana smaker för blott 399 kronor! Källa: Maltermagasin.se
Finlaggan Batch Strength – Islay Single Malt (Systembolaget nr 518) för 399 kr
Finlaggan Batch Strength produceras av kornmalt från mälteriet Port Ellen Maltings. Malten torkas med lokal torv till minst 40 PPM fenoler i rökighet. Efter mer än femtio timmars jästid destilleras mäsken två gånger i traditionella Pot Stills.
Whiskyn har lagrats minst fem år på nya bourbonfat av amerikansk vitek (quercus alba). Därefter har whisky från olika fat och batcher blandats och alkoholstyrkan justerats till 50 procent. Whiskyn buteljeras utan kylfiltrering.
Doften är nyanserad, påtagligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, jod, ljunghonung, halm, vanilj, apelsin, nötter och ostronskal.
Tomte-bra!
Smaken är gudomligt Tomte-bra (Tomten älskar ju Islaywhisky) med påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, ljunghonung, halm, vanilj, apelsin, nötter och tjära. Med sin cask strenght på 50% serveras den med fördel rumstempererad och gärna med en skvätt vatten. För 399 kr är det ett måste som gåva till Tomten.