Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Det var nu idén om att starta ett eget vineri föddes. Josetta Saffirio och hennes dåvarande man, Roberto Vezza som redan på denna tid var en erkänd vinmakare tog sig snart an uppgiften. Vinet gjordes i källaren till Marchesi di Barolo där Roberto var vinmakare och man valde därför att döpa vinerna efter Josetta Saffirio för att inte blanda ihop dem med Robertos åtaganden hos Marchesi di Barolo.
Josetta Saffirios första Barolo såg dagens ljus 1982 – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakerskan. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999 och vingårdarna hyrdes ut. I samband med att Josetta och Roberto stod i begrepp att sälja egendomen klev deras då 19-åriga dotter, Sara Vezza, in i handlingen i början av 2000-talet. Sara, som studerat grekiska på universitetet kunde egentligen inte så mycket om vin, men med en total dedikation har Sara tillsammans med pappa Roberto utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. Sedan Saras första årgång av 1000 flaskor är den årliga produktionen cirka 120,000 flaskor. Sara var en av de första visionärerna i Piemonte när hon redan 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska – ett arbete hon brinner för. Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification.
Josetta Saffirios ursprungliga 5,5 hektar har i takt med tiden vuxit så att man idag äger fyra MGA-klassade cruer: Castelletto (härifrån kommer druvorna till vingårdsvinerna Persiera och Millenovocento48), Perno och Bussia i Monforte d’Alba och Ravera i Novello. Man producerar förutom Barolo även Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso och Rossese. Rossese är en druva som ursprungligen odlades i Cinque Terre, en kustremsa på Italiens västkust men som även planterades en del i Piemonte i slutet av 1800-talet. Saras första steg till att jobba med mousserande vin inleddes 2015 när hon köpte den första vingården Murazzano i Alta Langha, belägen över 700 meter över havet. Ägorna består idag således av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano. Senaste tillskottet är en del vinmark i aktade crun Bussia som kommer att lanseras 2026. Källa: Tryffelsvinet.se
Josetta Saffirio Barolo Monforte d’Alba 2019 (Systembolaget nr 91111) för fyndpriset 329 kr
Lika mystiskt och magiskt vackert som när en tät höstdimma (Nebbia) slår sina klor över vinfälten i Piemonte, framträder detta magiskt goda rödvin. Nebbiolodruvan kan i sina bästa stunder framkalla en extas och synnerligen stor vinmagi och detta vin är det yttersta beviset.
Doften är otroligt komplex med inslag av torkade jordgubbar, sandelträ, nougat, kanel, nypon, aprikos och bergamott.
Mästerverk!
Smaken är mästerligt komplex med kryddig smak och inslag av torkade jordgubbar, kanel, nypon, hasselnötter, pomerans, choklad och svart te. Vilket helt formidabelt mästerverk så här i stundande juletider. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira in julen med. Härmed proklamerar jag mig som ett stort fan av Josetta Saffirios viner.
Den lille tomten på etiketten kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att för sina barn berätta om dessa tomtar, som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården. Tänk gärna på det och ge dina barn och barnbarn fantasier som förevigas…