Nyligen hemkommen från Sydafrikas grannland Namibia blev jag än en gång påmind hur bra viner kan vara från södra Afrika. Tyvärr är ökenlandet Namibia inget vidare vinproducerande land, finns bara ett fåtal producenter och de viner vi testade imponerade inte. Desto roligare att landet översköljs av goda och mycket prisvärda viner från Sydafrika. Inte minst pinotageviner fick min fulla uppmärksamhet.
Pinotage
Sydafrikas egen blå druva utvecklades 1925 av professor Abraham Isak Perold (1880-1941) vid universitetet i Stellenbosch i Sydafrika. Druvan är en korsning mellan druvsorterna pinot noir och cinsault (hermitage). Bortsett från Sydafrika finns också några små odlingar i Nya Zeeland, Zimbabwe och USA. Viner gjorda med denna druva blir ofta både eleganta och kraftfulla tack vare duvans unika egenskaper.
Perdeberg pinotage 2022 (Systembolaget nr 2137) för 87 kr
Jag tycker det är svårt att hitta bra viner under hundralappen och boxviner kommer av princip inte in i vårt hem. Så när man stöter på vingodsaker under det magiska 100-strecket så blir man extra glad.
Doften är stor med bärkompott ”en masse”, cederträ, vanilj, viol, färska örter och espresso.
Smaken är zååå pinotagegod med förenad kraft och elegans. Första smakupplevelsen är en angenäm fruktbomb, men tack och lov inte söt. Så goda smaskiga körsbär ihop med mörka plommon. Addera vanilj, timjan, choklad och kaffe. Jättegott för dessa pengar och ett bevis för att pinotageviner kan vara fantastiska speciellt när de har rätt balans, precis som det var tänkt från början.