Paul Jaboulet Aîné, känt som Jaboulet, grundades redan 1834 i Tain l’Hermitage vid Rhônefloden. (Du ser skylten när du kör på A7 som går genom Rhonedalen). 1919 anskaffade man La Chapelle, ett litet vackert kapell, på toppen av Hermitage som givit namn till det ikoniska vinet från detta mytomspunna berg och som anses var ett av de främsta uttrycken av syrah i världen.
Jaboulet skapade också det första Côtes du Rhône vinet 1950, som fortfarande finns på hyllorna idag, Parallèle 45. År 2006 tog Caroline Frey över domänen och initierade en rad investeringar och förändringar, de mest betydande var konvertering till ekologisk- och biodynamisk produktion. Idag förfogar man över 120 hektar ekologiska odlingar i några av Rhônedalens främsta vingårdar.
Paul Jaboulet, Domaine de Thalabert -21 (Systembolaget nr 95325) för 299 kr
Druvor till vinet är 100% Syrah, druvorna skördas för hand. Vinrankorna är i snitt 40-60 år och vingården omfattar ungefär 40 hektar. Jordmånen är grusrika alluviala jordar med runda stenar som lagrar solvärmen under dagen och hjälper till att hålla värmen i vingården under natten.
Doften blir man helt betagen av, fylld av Crozes Hermitage kärlek med sofistikerade doftaromer av hallonlakrits, charkuterier, lagerblad, färska örter, plommon, kaffe och choklad. Lycka i kubik att få dofta på detta klassvin.
Smaken ger ett hallelujamoment som för mig bara inträffar max några gånger per år. Så otroligt silkeslent och komplext på samma gång. Här finns det mesta som man kan önska sig av ett Rhônevin. Inslag av hallonlakrits, kaffe, choklad, lagerblad, björnbär, timjan och rosmarin. Vinet är som en sensommarsmekning där solens strålar fortfarande värmer gott. Blir så lycklig av att hitta denna kvalitet till ett överkomligt pris. För detta vin stannar kvar länge i glaset och intages med stor njutning klunk för klunk. Detta är topp tre Crozes Hermitage i mitt vinliv och det säger inte lite…