Äntligen är tiden kommen för att inhandla tysk vit sparris. I slutet av april kostade den efterlängtade sparrisen över 300 kr/kg men är nu äntligen nere på en mer acceptabel prisnivå runt 100 kr/kg.
Sparrisen kommer ursprungligen från områden kring Svarta havet och Medelhavet. Man tror att människan har odlat och ätit sparris i över 4000 år. Det finns avbildningar i pyramiden i Sakkara i Egypten och även i Kina som är 5000 år gamla där man tror sig se buntar av sparrisskott. Antikens stora läkare Hippokrates beskriver växten som läkeväxt ca. 400 f. Kr. Hundra år senare omnämner filosofen och naturforskaren Theophrast växten som delikat grönsak. Den äldsta kända avbildningen, där det är helt entydigt att det rör sig om sparris finns på en väggmålning i Pompeji som är daterad 10 f. Kr. I Europa odlades växten redan under 800-talet i Benediktinerklostret i St. Gallen. I svenska källor dyker växten upp under slutet av 1500-talet men det är egentligen först under 1800-talet som sparris blir en populär grönsak, fast fortfarande förbehållen kungahusen och adeln.
Källa: SLU.se
Odling av vit respektive grön sparris
Den vita sparrisen växer under jord och skördas då toppskottet bryter fram ur jorden, medan den gröna sparrisen växer som en reslig stjälk ovan jord. Den skördas istället när den uppnått lagom längd.
The Silver Spoon Project presenterar Risotto med hyvlad vit sparris och färsk tonfisk. (166/2000)
På en riktigt bra italiensk restaurang i Berlin lärde jag mig att man kan hyvla den vita sparrisen och använda i risotto. Börja med att ta en potatisskalare och hyvla ner sparrisen och lägg den i kallt vatten tills den skall användas.
Skölj risottoriset minst fem gånger tills vattnet blivit klarare. Ta en stor wokpanna och värm upp smör tillsammans med olivolja. När pannan är upphettad tillsätter du hackad vårlök som får fräsa snabbt, i med riset och tillsätt vatten och buljong allt eftersom. (Jag brukar ha ca en liter buljongvatten på 350 gr ris)
Komplettera med färska champinjoner, småbladsallad och på slutet den vita sparrisen. När risotton nästan är klar tillsätts Pecorino Sardo och tonfisken. Så otroligt gott när man använder ingredienser när de är som allra bäst, vilket är synonymt med italiensk mat. Buon appetito!