Inte för jag jublar över den annalkande vintern. Men visst är det mysigt med mörkret som ger möjlighet till mysbelysning och något gott i glaset när du sitter i din favoritstol och kopplar av.
Late bottled vintage portvin är gjord helt av druvor som skördats under ett specifikt år från en mängd olika vingårdar, får sedan lagras på fat i fyra till sex år innan buteljering, jämfört med cirka 18 månader för en Vintage port. Dessa portviner säljs ofta till en fjärdedel av priset och är väldigt prisvärda i förhållande till sin ofta höga kvalitet.
Johnny Graham startade portvinsproducenten Churchill’s 1981. Men ni som kan portvin undrar säkert om efternamnet har något med portvinsproducenten Grahams att göra och visst är det så. Johnnys föräldrar ägde Grahams fram till 1970 då den såldes till familjen Symington.
Även om Johnny inte hade möjlighet att arbeta i sitt tidigare familjeföretag, bestämde han sig ändå 1973 för att flytta till Porto och börja arbeta inom portvinshandeln. Han arbetade från 1973 till 1980 på Cockburn och var bara 28 när han blev direktör i företaget (han arbetade också som konsult för Taylor’s). Han var passionerad och driven och framgångsrik och… ja, något saknades fortfarande i hans liv… hans eget portvinsföretag. Men namnet Graham var ju redan upptaget så istället använde han sin fru Carolines efternamn Churchill istället.
Från starten köpte man druvor från en annan producent. Men när det inte längre var möjligt så köpte de Quinta da Gricha, en 50 hektar stor egendom, som ligger på södra sidan av floden Douro mellan Pinhão och Tua i Cima Corgo-regionen. Du kan inte komma mycket mer in i centrum av Port Wine Country än så här. Quinta har en mycket berömd granne: Quinta do Roriz (Symington). Druvorna från denna Quinta är alla i en A-kategori av Port Wine Institute – och Churchills använder i alla fall bara druvor av denna kategori. Medelåldern på vinstockarna är över 40 år, främst Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Francisca och Tinto Cão.
Tidigare har mina portvinsfavoriter kommit från Taylor och Fonseca. Men kul att testa viner från andra producenter. Och vilken fin smaklig överraskning det blev…
Färgen är mörkt blåröd och doften fylld med komplexa doftaromer av svartpeppar, plommon, mörk choklad, romrussin, lavendel och fikon. Helt magiskt doft som du kan njuta av länge,
Smaken är otroligt god och sofistikerad där inslag av plommon, fikon, svartpeppar, romrussin, lavendel och mörk choklad gör sig extra framträdande. Även om portvinet innehåller hög sockerhalt så är detta vin torrare jämfört med många andra portvin, vilket inte minst jag uppskattar. Samma gäller även för Amarone där jag föredrar de mer torra vinerna.
För 199 kr är detta ett fynd och en given julklapp i dessa tider. Det roliga med denna present är att den kan avnjutas nu men kan lätt lagras 30-40 år.