Med tanke på att vår tillvaro tillbringas allt mer i Spanien, är det inte så konstigt att våra smaklökar kalibreras med allt det goda som det soliga landet har att erbjuda.
Loxarel produceras hos Masia can Mayols i Penedès som ligger sydväst om Barcelona och ägs av familjen Mitjans i fjärde generationen. Verksamheten är specialiserad på ekologisk och biodynamisk vinodling.
Så kul att detta bubbliga vin innehåller den utmanade druvkombinationen av 60% Pinot Noir och 40% Xarel-lo. Pinot är verkligen min favoritdruva och med tanke på alla utmaningar som vinbönder stöter på för att odla druvan blir jag extra lycklig när hittar den i viner från Penedes.
Doften är utåtriktad och lätt förtrollande med inslag av rostat bröd, mineraler, jordgubb och blodapelsin. Så fin introduktion till nästa steg i testen.
Smak av mineraler, blodapelsin, nougat, rostad bröd och jordgubb bildar en perfekt aromsammansättning. En härlig komplexitet som du sällan hittar i Cava och som utstrålar självförtroende. Ett perfekt mousserande rosévin till mat, speciellt grillad kyckling och fläskfilé samt pastasallader som förför ihop med denna gudadryck. Så otroligt bra för endast 119 kr och redan nu årets bubbelfynd utan minsta tvekan. Vilket smakligt biodynamiskt påskbubbel som alla kommer gilla…
Glad påsk önskar Vinbloggen!