Mas Janeil le pas de la mule från familjen Lurton blev årets vin på Vinbloggen 2021. Att det blev ett vin från Sydfrankrike och Languedoc-Roussillon är väl ingen större överraskning i sig med tanke på så mycket bra viner som produceras i området.
Egendomen Mas Janeil, utanför staden Maury, fångade François Lurtons intresse redan i början av 2000-talet då han insåg markens utomordentliga potential och började göra vin där. 2009 fick han chansen att köpa egendomen på 24 hektar och slog till direkt. Kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer och krita och gamla vinstockar ger förutsättningar att skapa lysande röda viner. Källa: https://www.thewineagency.se
Nu är turen kommen till ett annat av Mas Janeils fina rödviner och dessutom till ett fyndpris.
Vinet är gjort med den för området klassiska druvblandningen av Grenache , Syrah , Carignan , Mourvèdre. De olika druvsorterna vinifierades var och en för sig. Vinfieringen gjordes i små temperaturkontrollerade cementtankar. Druvorna placeras i tankarna under låg temperatur och helt utan svavel. Skalen får macerera tillsammans med musten i totalt 30 dagar. Sans soufre betyder att vinet inte innehåller sulfiter och kan kännetecknas som ett naturvin. Här kan du läsa mer om dess betydelse https://www.systembolaget.se/vin/vad-innehaller-vin/sulfit-i-vin/
Doften är fylld av tobak, kaffe, mörka bär, örter och en härlig stallighet (även om det kan låta konstigt).
Smaken är sensationellt bra och terroirtypisk med ljuvliga sydfranska aromer av mörka bär med dominans av skogshallon, blåbär, björnbärssylt, örter, kaffe och vaniljsymfoni. Sådan urkraft i kombination med ett suggestivt silkeslent smaktäcke. Passar utmärkt till vårens grillningar med kött och rött.
Även om den än så länge bara finns i beställningssortimentet är det väl värt det extra besväret. Skall drickas nu fram till 2024. Favoriten Lurton har gjort det igen!