Havskräfta också kallad kejsarhummer (Nephrops norvegicus), är en nära släkting till vanlig hummer. Arten är ett alldeles utmärkt substitut till hummer om du inte tycker dig har råd med svenskfångad hummer. För att röra till det så valde vi att göra en fusion på hummer och havskräfta och så lyckat det blev.
Använd riktigt risottoris, exempelvis Carnaroli från norra Italien, och skölj riset i kallt vatten minst fem gånger tills vattnet blir klart. Ta 50 gr smör samt olivolja och hetta upp i en djup panna ihop med hackad gul lök. När löken är något brynt så tillsätter du riset och låt fettblandningen dra in. Börja därefter med att tillsätta fonden successivt och fortsätt så tills den är slut. Fortsätt med att tillsätta hummersoppan 1-2 påsar (om du inte gjort den själv). När riset fortfarande är ”al dente”, men där blandningen börjar bli krämig, så avslutar du med att tillsätta havskräftköttet ihop med ca 1 dl riven parmesanost.
Stek resterande havskräftor i smör tillsammans med skivade vitlök. Servera så fort havskräftorna fått steka i 2-3 minuter. Otroligt smakfullt och så lyxig mat att bjuda din käraste på. Troligen den godaste risotto jag tillagat i mitt liv så här långt. Som vin kan jag rekommendera Champagne eller annat torrt bubbel alternativt en fet Chardonnay.