Anderna är verkligen ett resmål som lockar lika mycket som de fantastiska viner som bergskedjan bidrar till. Och ett område som speciellt har fångat mitt intresse är argentinska Mendoza, även kallat ”Eden of the Andes”, som är som en grön oas med Andernas snötäckta toppar i ryggen. Huarpefolkets bygge av kanaler och vattenanläggningar för att tillvarata smältvattnet från Anderna möjliggjorde att lägga grunden till det gröna paradis som växte fram i den för övrigt torra omgivningen. Som jag längtar att få besöka detta magiskt vackra vinområde någon gång i framtiden. Men tills dess kompenseras man mer än väl genom att testa viner från området.
Alamos är ett familjedrivet vinhus beläget vid foten av bergskedjan Anderna där familjen gjort vin i över 100 år. Vingårdarna ligger på hög höjd med ren krispig luft och god solexponering som ger bästa möjliga förutsättning för druvorna att mogna optimalt. Namnet Alamos kommer från det spanska ordet för Poppelträd som skyddar vingårdarna från skadedjur, vind och frost. Vinmakare Lucía Vaieretti växte upp med en vinproducerande familj och efter att ha gått på den mest prestigefulla skolan för vitikultur och enologi i Sydamerika är hon sedan 2016 chefsvinmakare på Alamos. Källa www.wineaffair.se
Vinet består av både Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc vilket bådar gott då det skall användas som grillvin till helgrillad oxfilé.
Doften är tät som andernas dimma med inslag av plommon, örter, choklad, kaffe och svart vinbär.
Smaken är både kraftfull och subtil med läckra aromer av plommon, örter, choklad, kaffe och svartvinbär i kombination med peppar och vanilj. Åhhh vad jag gillar viner från Andernas sluttningar, inte minst från Mendoza. För att vara ett standardvin är detta vin allt annat än standard för mig. Grymt bra för dessa pengar och ett nytt favoritvin för runt hundralappen. Till maten är det perfekt som grillvin ihop med både nöt- och fläskkött.
Önskar er läsare en härlig grillhelg så här i fina sensommartider.