En av mina absoluta favoritprogram är Trädgårdstider på SVT. Har följt serien länge och nu under Coronatider plöjde vi även igenom gamla säsonger på nytt. I den nya säsongen presenterar mästerkocken Tareq Taylor ett för mig nytt enklare sätt att kunna pochera ägg med lyckat resultat. Så skam den som ger sig…
Spenat och grönkål kokas under ett par minuter. Mixa blandning tillsammans med lagom mängd kokvatten. Avsluta med att tillsätt grönsaksbuljong i önskad mängd (själv tar jag två fond du chef kapslar). Som option kan du även ha i lite matlagningsgrädde alternativt creme fraiche, men jag själv väljer den smalare varianten.
När soppan är klar så häller du rikligt med 12% ättiksprit i en låg skål. Knäck äggen var för sig och häll direkt över i ättikspriten. Det som händer är att ägget kapslas in vilket underlättar pocheringen avsevärt. Häll bort överflödigt ättiksprit utan att äggen förstörs. Koka upp lätt saltat vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar för fullt häller du försiktigt i äggen. Låt det koka i tre minuter för att därefter ta upp de pocherade äggen. Notera att det kommer att flyta upp överflödig äggvita men det innebär inte att pocheringen misslyckats.
Avsluta med att värma upp soppan, lägg i det pocherade ägget och bryt den lätt med en sked så att gulan börjar sippra ut vackert. Otroligt gott och en sann mathälsning till våren (var den nu befinner sig).
Ps
Du kan självklart använda andra gröna primörer exempelvis sparris som bas för denna goda soppa.