”Roland Velich kommer från en familj med långa anor inom vinmakarskrået i Österrike. Medan resten av familjen håller fast vid det traditionella ville Roland bryta sig loss för att skapa sig en egen väg och fokusera på druvsorten blaufränkish. Under 90-talet var det dags – Roland skapade projektet ‘Blaufränkisch Unplugged’ under etiketten Moric och släppte sin första årgång (som enbart bestod av några tusen flaskor) år 2001.
Frukten kommer från det relativt okända regionen Mittel Burgenland som ligger ungefär en timme från Wien nära ungerska gränsen. Själva området blev österrikiskt så sent som 1921 och de ungerska influenserna är fortfarande starka – blaufränkish kallas här ofta för sitt ungerska namn ’kekfrankos’. Rolands mål är att skapa små kvantiteter av terroirdrivna viner som uttrycker ursprunget från de rikt mineraldrivna jordarna i området kring sjön Nieusiedlersee (särskilt kommunerna Neckenmark och Lutzmannsburg med vineriet beläget i Grosshoflein), bestående av skiffer, lera och kalk.
Han utför en närmast hänsynslös fruktselektion från sina tätt planterade gamla vingårdar (från tiden före masselektion av kloner). Hans approach är minimal intervention under vinmakningen och vinerna lagras på gamla ekfat.
– Jag tror att vinvärlden är trött på industriellt framtagna viner som enbart produceras med målet att få höga poäng. Målet borde istället vara en motivation att skapa något från ett råmaterial där jord, klimat och druvsort som blir unikt för den specifika växtplatsen” säger Roland själv.
Hans mångfacetterade och expressiva viner har fått en närmast kultliknande status bland nya vågens vinälskare som föredrar fruktdrivna viner som markeras av typicitet och renhet. Hans viner har beskrivits som ”Blaufränkisch vinifierat som en Grand Cru Bourgogne”.
Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan. Vingården arbetar helt enligt ekologiska principer men har inte ansökt om certifiering.”
Källa: Winefinder.se
Första gången jag kom i kontakt med Moric viner var på välsorterade vinbutiken Ved Stranden 10 i Köpenhamn och jag blev direkt imponerad. Producenten är för mig ett fantastiskt gott exempel på hur bra även österrikiska rödviner kan vara. Och jag försöker alltid passa på att få tag i dessa viner när de släpps.
Doften är något sluten med subtila mineraler ackompanjerat av fina bärnyanser. Om doften är något stängd erbjuder smaken så mycket mer. Makalöst spänstiga bergsmineraler dansar i munnen som på bergtrollens årliga grottsalsfest. Lägg till silkeslena aromer av mörka bär av körsbär och svarta fläderbär, färska alpörter, kaffe, mörk choklad och tobak. Detta vin är otroligt gott och förförande likt sagan om skönheten och odjuret.
Om den är förförisk nu kan du räkna med att den utvecklas ytterligare inte minst avseende doft under 2-3 års tid. Passa på att köpa den nu då den enbart finns i det tillfälliga beställningssortimentet.