Det finns få saker på vintern som ger mig mer glädje än när blodapelsiner från Sicilien äntligen finns att tag i. Idag är det dax att presentera troligen den godaste sorbet vi ätit. Men först lite fakta om varför blodapelsinen blir röd i fruktköttet.
Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på ön fram till mars. De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan och ämnet ger även den röda färgen.
Ingredienser:
5 dl blodapelsinjuice
1,5 dl vatten
0,5 gelatinblad
2 dl strösocker
Börja med att pressa blodapelsinerna i en råsaftcentrifug alternativt med med en klassisk citruspress. Koka därefter strösocker och vatten tills sockret lösts upp och ta av det från plattan för att svalna. Lägg ett gelatinblad i kallt vatten under några minuter och därefter lägger du över den i lite av sockerlagen som värmts upp på nytt. När gelatinbladet smält så tar du av kastrullen från plattan och tillsätter resterande mängd med lag och all blodapelsinjuice.
Kör blandningen i glassmaskinen tills den fått en fin konsistens och sedan in i frysen inför servering. Riven mörk choklad på toppen blir ett perfekt komplement till en fulländad efterrätt.
Blev så förtjust i denna rätt att vi direkt köpte sex kg blodapelsiner till, som nu är pressade och där juicen är fryst för att behaga under hela det kommande året.