Montsant är en mycket intressant vinområde i spanska delen av Katalonien som ligger sydväst om Tarragona. Att den ligger granne till helgonförklarade vinområdet Priorat gör inte saken sämre även om jordmånen till stor del skiljer sig åt.
Vingården Joan d’Anguera grundades 1820 i byn Darmós. Idag är det sjunde generationen som driver gården. Bröderna Josep och Joan Anguera Pons tog över gården 2000 när deras far dog. 2008 startade de en total omvandling av vingårdarna för att göra viner i balans med terroiren, enligt organiska och biodynamiska metoder. 2012 uppnådde de ekologisk certifiering på alla sina vingårdar.
Planella -18 är gjord på druvan Carinyena (Carignan) som är ett vanligt inslag i sydfranska viner. Även om det inte står redovisat är min uppfattning att vinet även har en del Syrah (flera oberoende källor) vilket gör vinet ännu mer komplext. I många vinområden räcker det med att ange den dominerande druvan i vinet.
Doften är suggestivt bra med inslag av stall i kombo med höstmogna körsbär, svartvinbär, rosmarin, skogshallon och lakrits. Sagolikt fin doft som är värd all sin tid att sniffa på, med fokus likt tjuren Ferdinand under sin korkek.
Smaken rockar hela vägen till katalanska Montsant med sin kryddiga och fruktiga smak som har tydliga inslag av körsbär, kryddnejlika, skogshallon, lakrits, timjan, rosépeppar och svarta vinbär.
Området har jag skrivit om tidigare vid flera tillfällen då tycke uppstått och detta vin är inget undantag, tvärtom. Ett strålande rödvin som muskulöst förför oss och drömmande tar oss till området ifråga. Formidabelt gott till höstens nötkött och som lever upp till alla förväntningar och mer därtill. För mig är detta en stor vinöverraskning trots högt ställda förväntningar.