Familjen Sumarroca tillhör de bästa Cava-producenterna i Spanien och förfogar över totalt 450 ha vingårdar med lämplig jordmån för att producera riktigt bra mousserande viner. Man strävar efter högsta kvalitet i både vingård och i källararbetet. De senaste åren har man, som så många av de bästa i Penedès, därför börjat odla allt mer ekologiskt och biodynamiskt. Detta har resulterat i eleganta mousserande viner som kan utmana många Champagneproducenter.
Källa: winefinder.se
Vinet är gjort på druvorna Parellada (42%), Xarel-lo (24%), Macabeo (27%) och Chardonnay (7%). Doften helt ljuvlig med en underliggande mineralitet ihop med, bröd, gula äpplen, rabarber och sommarblommor.
Smaken är på en helt ny nivå för att gälla Cava. En komplexitet i smakaromerna som jag inte trodde var möjligt i en Cava. Otrolig balans, ljuvliga mineraler, fantastisk frukt med inslag av rabarber, äpple, mandel tillsammans med en sagolik lime/citron kräm.
En del Cava kan bli väldigt svulstiga men denna är verkligen raka motsatsen med sin elegans. Helt förståeligt att Sumarroca har utsetts till Spaniens bästa Cavaproducent två år i rad. För jag har nog testat mellan 75-100 olika Cava och anser att denna är den bästa. Påminner mig mycket mer om franska kvalitetsbubbel än andra Cavakusiner. Beror säkert en del på att druvkombon är berikad med Chardonnay men självklart också för det utomordentliga biodynamiska hantverk som producenten levererat.
I’am in bubbly love
Du finner vinet på winefinder.se för 149 kr. https://www.winefinder.se/vin/spanien/peneds/cava-brut-reserva-sumarroca-kpw128702