Nu när våren slagit till för fullt är det dags att laga till en riktig vårrisotto. För finns det något bättre än att få frossa i vårens primörer?
Ingredienser:
- 1-2 buntar grön sparris (spara topparna till slutet)
- Bladspenat
- Pak Choy
- Ramslök
- Champinjoner
- Smör och olivolja
- 200 gr Morbier ost
- 350 gr risottoris
- Ca 1 liter vatten samt två buljong kapslar av fond de chef (vegetarisk)
Börja med att skölja riset minst fem gånger tills vattnet blir klart. Fräs riset lätt i smör och olivolja för att därefter tillsätta lite vatten. Efter några minuter åker allt grönt i tillsammans med ytterligare vatten och buljong. Tänk på att grönsakerna kommer avge vätska så låt inte risotton bli dränkt, istället får den vatten allt eftersom.
Rör om kontinuerligt, för en risotto behöver konstant närvaro för att ge dig full kärlek tillbaka. När riskornen börjar att mjukna något (själva skalet börjar tappa den hårda ytan) lägger du i osten under konstant omrörning. Koka sparristopparna i saltat vatten under några minuter, placera dem över risotton och presentera rätten på dina vackraste tallrikar. Servera som den är eller tillsammans med valfri fisk eller kött.
På tallriken får du en gudomligt krämig och vårlik risotto fylld av godheter. Och önskar du vin till kan jag rekommendera ett fylligt vitt vin från Baskien eller Galiciska Rias Biaxas. Smaklig spis och glad vår trots nuvarande omständigheter.