Byn Cramant i hjärtat av Côte de Blancs betyder något alldeles speciellt för mig, När du kör söderut från Épernay och möter den lilla orten som består av ett kafé, ett bageri och för övrigt nästan bara Champagneodlingar och producenternas anläggningar, så fylls hela kroppen av bubblig lycka. Speciellt sluttningarna ner mot Avize är magiskt vackra.
Pertois-Lebrun har jag aldrig besökt men har på omvägar hört att detta är en stigande stjärna på bubbelhimlen. De har chardonnayodlingar i de fem Grand Cru-byarna Cramant, Oger, Le Mesnil-Sur-Oger, Choilly, Oiry. 2015 firade Pertois-Lebrun 60 år som producent. Idag drivs företaget av brorsönerna Clément och Antoine Bouret som representerar den femte generationen vinodlare i familjen. Clément är utbildad agronom och har huvudansvaret för utvecklingen av vinodlingen och vinmakandet. Antoine har en bakgrund som konsult i Paris och har vitaliserat Pertois-Lebruns kommersiella profil.
Man odlar enbart chardonnay-druvor. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder där både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersätts med organiska alternativ och där man behandlar vinodlingarna reaktivt snarare än preventivt, allt för att minska miljöpåverkan. Metoderna leder även till att man avsiktligt får något mindre skördar men med druvor av hög kvalitet och koncentrerad arom. Källa: www.conveija,se
Doften är urläcker och så förförisk i sin uppbyggnad där mineraler dansar sig fram i samklang med marsipan och gröna äpplen. Smaken är extraordinärt bra och precis så ljuvlig som en riktig topp Grand Cru kan bli. Gudomliga aromer där mineraler och fruktsyra avger perfektion ihop med gröna äpplen, citrus, toffee och mandelmassa. Smaken sitter i +60 sekunder och imponerar stort från första till sista klunken.
Om du funderar på om det verkligen är värt att betala 399 kr för en Champagne så kan jag varmt rekommendera dig att testa denna ljuvliga skapelse. Ingen tvekan om att Pertois-Lebrun kan sitt hantverk och levererar bubbel i världsklass. Och så sant att detta är en bubblig stjärna. Extra plus för informationen på baksidan av flaskan, ett sant föredöme.
Och det bästa av allt är att den passar till såväl vegetariskt, fisk- och skaldjur samt kötträtter.