Cabernet Franc druvan bildar ofta basen till framgångsrika viner med den traditionella Bordeauxblandningen av Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec och Petit Verdot. Alldeles för sällan hittar man viner gjorda enbart på Cabernet Franc vilket jag tycker är synd då den kan vara magiskt god. En förklaring jag ofta mött bland vinmakare är att druvan är svårproducerad.
I Loiredalen är dock druvan helgonförklarad och många goda rödviner produceras i området. Nu är turen kommen att testa ett vin från producenten Beatrice et Pascal Lambert som grundades 1987 och ligger i Cravant les Coteaux, nära Chinon i Loiredalen. Vingårdarna består av 17 hektar och odlas enligt biodynamiska principer samt är certifierade för ekologisk odling. Förutom rött vin och rosévin av druvsorten cabernet franc, tillverkar man även vitt vin av chenin blanc.
Färgen är mörkröd och doften är fruktig med lätta nyanser av svarta vinbär, färska örter, blåbär och skogshallon. Om doften var lätt så är smaken desto mer förförisk i sin eleganta stil med fjäderlätta smaktäcken av blåbär, slånbär, svarta vinbär, skogshallon och mynta.
Så mycket finess och klass i detta vin där komplexitet från frukten sätts i första rummet framför pang på rödbetan. Ett gudomligt gott rödvin till ett riktigt bra pris. Köp nu och avnjut den tillsammans med en av vårens grillbitar eller varför inte till påsklammet.