Visst är det något alldeles speciellt med viner från Toskana. Det vackra landskapet som förför på så många sätt och där vindruvor utvecklas på ett magiskt vis. Nu är det dax att stifta bekantskap med producenten Fattoria La Massa och deras La Massa från superårgången 2016. Egendomen ligger i Panzano di Chianti (norr om Siena) och odlar Sangiovese kallad Jupiters blod (Sangius Jovis på latin), Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot. Egendomen är på 27 hektar med sydlig exponering i Conca d’Oro.
Fattoria La Massa 2016 (Systembolaget Nr 92017) för 229 kr
Mörkröd färg sätter tonen. Doften är härligt toskanskt kompakt med en doftbukett av röda höstbär, medelhavsörter, cedarträ, choklad och plommon.
Smaken är gudomligt god med inslag av björnbär, övermogna körsbär, hallon, choklad, svarta vinbär, plommon, medelhavsörter och perfekta tanniner. Sanslöst gott i glaset redan nu och som bara blir bättre och bättre. Ingen tvekan om att detta vin kommer att nå ännu högre höjder då den redan nu uppvisar sådan potential samt att den är från superårgången 2016. Bara att köpa på sig så mycket plånboken tillåter. Passar utmärkt till höstens nötkötträtter exempelvis en sous vidad picanha med potatisgratäng.