Vinbloggen är äntligen tillbaka efter husköp i Spanien och mycket annat. Svårt att vara borta från skrivandet så länge, men var tyvärr nödvändigt.
Nu till ett vinområde som säkert undgått de flesta av er läsare. Basilicata ligger i södra Italien mellan Apulien i öster och kära Kampanien i väster. Här har det odlats vin sedan antika Greklands tid. Mest känt från området är dess rödviner gjort på druvan Aglianico del volture. Den odlas vanligtvis på en höjd mellan 200-500 meter över havet i kaliumrik jord.
Ordinarie sortimentet:
Teodosio Aglianico del Volture -17 (Systembolaget 2458) organic från Basilisco för 99 kr
Vinet är från organisk odling vilket tilltalar oss konsumenter i allt större utsträckning. Doften är tät som urskog där ljuvliga nyanser av björnbär, körsbär, mörk choklad, kaffe och höstplommon kan skönjas allt mer ju längre tid i glaset. Galet bra doft för ett vin under 100 kr.
Smaken är under utveckling men ack så bra redan. Låt dig inte luras av den första förnimmelsen av strävhet, för här finns så många goda smaklager att upptäcka. I gommen härskar plommon, björnbär, körsbär, mörk choklad, kaffe, vanilj tillsammans med en läcker lakritsfinal. Så jäkla gott inte minst till viltfärsbiffar. Vi testade den tillsammans med vildsvinsbiffar som förhöjts med en tryffelpesto. Grymt bra kombo!!!
En stor vinöverraskning som plånboken jublar åt och som går att spara länge om man nu mot förmodan har tålamodet, för så gott är det.
Får bli fler gånger
Kombinationen med viltfärsbiffar låter magiskt!