Mojama de atún
Visst är det underbart att få resa och upptäcka nya saker i livet. För oss på Vinblogg har maten och råvarorna en central betydelse där vi gläds åt allt nytt man får chans att testa. I Italien har vi lärt oss att uppskatta rökt tonfisk (tonno affumicato) och när vi var i Spanien senast fick vi uppleva en annan tonfiskvariant. Mojama de atún (tonno assiccato) bereds med salt i två dagar innan den läggs ut för att soltorka mellan 15-20 dagar. I Madrid serveras en typ av tapas med Mojama de atún ihop med hackade tomater och mandlar. Så vi bestämde oss för att göra en italiensk/spansk fusion med dessa råvaror.
Risotto di tonno essiccato e pomodori by #Silverspoonproject (146/2000)
Börja med att skölja risottoris (350 gr) minst 5 gånger. Ta därefter och smält smör tillsammans med olivolja i en stor panna. Tillsätts riset när smöret har smält och häll på med lite vitt vin. Den enkla hemligheten med att få en lyckad risotto är konstant omrörning. Så håll dig vid spisen hela tiden om du inte har assistans som jag ;-). Häll gradvis på med vatten och buljong (använder själv en del kyckling respektive grönsaksbuljong från Fond du chef). Normalt krävs det ca 1,5 liter vatten innan risotton är klar. När du använt en liter lägger du i råvarorna som då behåller sina smakar samtidigt som de gifter sig med risotton. Avsluta med att krydda och lägg i en dl Parmigiano reggiano. Risotton är klar då den utvecklat en krämighet med bibehållen al dente.
Fantastiskt god rätt speciellt nu på sommaren med den lilla extra sältan som smeker gommen tillsammans med ditt favoritvin. Önskar er alla en riktigt skön sommar trots alla rop på att apokalypsen tid är kommen.
https://youtube.com/watch?v=Z0HyXowrb0o