En av årets bästa smakupplevelser från Valpolicella tar oss till kullarna runt byn Negrar, en av de fem samhällena i det historiska produktionsområdet av Valpolicella och Amarone, i provinsen Verona. Detta är min debut för test av en fantastisk Amarone från egendomen.
1960 avslutade Roberto Mazzi sina studier inom jordbruket och började omedelbart arbeta med vin i sitt familjeföretag, som har producerat vin sedan början av 1900-talet. Ursprungligen kallades vingården Sanperetto, uppkallad efter byn sydost om Negrar där huvudkontoret ligger.
Nu drivs familjens vingård, på ca sju hektar, av bröderna Stefano och Antonio (Robertos söner) som producerar Valpolicella Classico Superiore, Amarone och Recioto della Valpolicella Classico med stor passion.
Mazzi Amarone della Valpolicella Classico Castel 2012 (Systembolaget nr 79189)
Ett vin med klass rakt igenom!
Doften är suggestivt fylld av de allra finaste mogna körsbär ihop med en spännande kryddighet i fin kombination med färska örter. Smaken är verkligen ett sant Hallelujamoment. Lika tät körsbärskärlek som djungelvegetationen i Amazonas. Smaken slingrar sig runt genom alla smaklökar. Både spännande och fylld av hypnotiserande vinkärlek. Till magiska körsbär ackompanjerar klanger av vanilj, färska örter och underbara kryddor av ädlaste sort ihop med perfekta tanniner.
Ett magiskt bra vin som bara kommer bli bättre kommande 20 år, men som dessutom är mer än drickvärd redan nu. Än en gång får vi bevis på hur området utvecklas till det positiva och att Amaroneviner blir allt mer matvänliga viner. Bravo!!!