Påsken är här och vi konsumerar då extra mycket av den förföriska chokladen som de flesta av oss är mer eller mindre beroende av. Svenskarnas chokladätande är stort och har gått från söta mjölkchokladen till att nu uppskatta mörkare choklad med högre kakaohalt. Vi är i topp fem bland chokladkonsumerande länder med ca 5,5 kg per person och år.
Foto från Kakaw.se
Låt oss för börja med lite chokladhistorik!
Kakaoträdet har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer.De använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de sedan upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2500 år sedan, då man huvudsakligen tillgodogjorde sig det fruktkött som omger bönorna. Det används bland annat till att framställa drycken xocolatl.
Till Europa kom kakaobönan 1502 med Christofer Columbus[8] som samma år hade varit den första europé att se en kakaoböna på ön Guanaja (Isla de Pinos). Dessa tog han med tillbaka till Spanien. Emellertid var de inte uppskattade av landets hov. År 1519 introducerade Hernán Cortés ovan nämnda dryck från hovet av Montezuma där han själv hade smakat drycken. Under Karl V:s styre etablerades ett spanskt monopol på kakaoimport. Detta monopol bibehölls i 80 år. Spanjorerna började dricka drycken som Cortés medtagit till Spanien, men nu varm och således varm choklad. Under 1600-talet ökade populariteten för kakao i Europa. Kakaon som dryck erövrade på så sätt Europa, via kungahusen och noblessen.
1756 framställdes choklad maskinellt för första gången någonsin i Paris. Fyra år senare öppnade ”Chocolaterie Royale” (Kungliga chokladeriet) som tog bönor från de franska kolonierna, vilka senare kryddades med tahitisk vanilj. 1828 uppfann den nederländske kemisten Coenraad Johannes van Houten en ny press med vilken man kunde utvinna kakaons fett, samt en metod för att neutralisera dess syror. Därigenom kunde han producera nästan rent kakaofett i kakor som kunde malas till pulver för smaksättning. 1847 producerade J. S. Fry & Sons den första chokladkakan någonsin som kunde konsumeras av en större massa, i Bristol i Storbritannien. 1875 uppfann Henri Nestlé torrmjölk och då kom Tobler på att man kunde kombinera kakao med kondenserad mjölk för att få mjölkchoklad. Runt 1895 började The Hershey Company sälja chokladkakor i USA.
Fabrikstillverkning av chokladkakor och praliner började 1872 i Sverige i form av en av Cloettas ångchokladfabriker. 1888 startades Malmö Choklad och konfektfabriks AB som senare bytte namn till Mazetti.
Källa: Wikipedia
Nu till den smakliga delen. Jag har testat choklad från två ledande producenter som i Sverige säljs av nätbutiken Kakaw.se. Allt som finns i denna e-butik är valt med omsorg och du kan vara säker på att få en högtidsstund när du konsumerar denna goda choklad.
Åkesson’s Single plantation Chocolate
Bertil Åkesson är son till en svensk diplomat som på 70-talet slog sig ned i Sambirano-dalen på norra Madagaskar. Förutom ekologisk kakao i världsklass odlas även olika sorters peppar och vanilj. Idag producerar Åkesson kakao även i Brasilien (Bahia) och i Indonesien (Bali). All kakao som tillverkas används dock inte av Åkesson själv utan säljs till andra tillverkare av kvalitetschoklad.
Åkessons ägor i Sambirano-dalen, nordvästra Madagaskar sträcker sig över 2000 hektar och är indelade i mindre odlingar. En av dessa är Ambolikapiky, här produceras årligen 300 ton kakao av sorten Trinitario, men även en mindre mängd, två ton, av sorten Criollo (uttalas ’kri-oyo’). Criollo kännetecknas utseendemässigt av att de färska bönorna är vita inuti (ej att förväxla med det vita fruktköttet som omger bönorna i frukten), detta då de saknar pigmentet antocyanin. Denna avsaknad är delvis förklaringen till att Criollobönor har en väldigt låg bitterhet.
Källa: Kakaw.se
Madagascar Bejofo Estate med 75 % Criollo Cocoa
Fick förmånen att testa flera av producentens superba alternativ och fastnade speciellt för deras Madagascar Bejofo Estate med 75 % Criollo Cocoa.
Fruktig, söt med en lätt syrlighet, toner av citrus och röda bär. Helt makalöst god med krämighet och chokladsmak i högsta skolan. Kombinera detta med en kryddighet som kan skönjas i gommens horisont så finner du en choklad i yttersta världsklass. Bravo!!!
Chocolate Tree
Skotsk mikrotillverkare av hantverkschoklad med verksamhet i Edinburgh, Skottland. Tillverkningen drog igång 2009 och fokuserade ursprungligen på praliner men utvecklades senare med tillverkning av hantverkschoklad. Företaget drivs av makarna Friederike och Alastair Gower. Chokladen introducerades på den svenska marknaden under hösten 2014.
Chocolate Tree lägger stor vikt vid att de ingredienser som används i chokladen ska vara hållbart producerade. Allt socker och mjölk som används i chokladen är ekologiskt certifierat. Detta gäller även kakaobönorna från Madagaskar.
Källa: Kakaw.se
Har även testat av flera underbara varianter från denna gudomliga producent och kan speciellt rekommendera nedanstående choklad med bönor från Colombia.
Chocolate Tree – Colombia 70%
Detta är en mörk choklad gjord på en lokal hybrid som odlas i regionen Huila i sydvästra Colombia. Denna Single Estate choklad passar särskilt bra till portvin!
Böna: Lokal hybrid (Trinitario-typ)
Väldigt ”chokladig” med fruktiga toner av svarta vinbär, mörka körsbär och en unik kryddighet. Vilken smaksensation som sitter i hur länge som helst. Så god med ett unikt fingeravtryck och som gjord för att behaga. Wow!!!
Chokladprovning
Kan varmt rekommendera dig att köpa ett antal goda alternativ från Kakaw.se utsökta utbud och göra din egen chokladprövning i goda vänners lag. Och jag kan lova dig att det kommer att bli en smakminnesrik tillställning.
Glad påsk önskar vi på Vinbloggen!