Som du säkert förstått så älskar jag italienska viner. Landet har så mycket att erbjuda avseende smaknyanser beroende på sin varierande terroir, med allt från Sicilien i söder till alperna i norr. Nu har min smakresa kommit till ett område som jag aldrig skrivit om tidigare. Vinområdet Valtellina är en dal i Lombardiet, norra delen av Italien på gränsen mot Schweiz. Idag är området bland annat känt för skidorter, Bresaola, goda ostar och magiska viner. Och historiskt har dalen haft en nyckelroll som alpint pass där människor förflyttat sig mellan Italien och Tyskland.
Och i Valtellina finns Mamete Prevostini, en av de allra bästa (om inte den bästa) i regionen. Familjen har producerat viner från odlingar i dalens terasseringar sedan mitten av 40-talet. Först till den egna restaurangens kunder och från mitten av 90-talet till kunder över hela världen. Områdets dominerande druva är Nebbiolo, en druva med stor karaktär som ofta har en hög syra med naturlig strävhet och som gjord för mörka kötträtter och lagrade hårdostar.
San Lorenzo Sassella 2011 Valtelina Superiore Mamete Prevostini (best sort. 73180) för 322 kr
Färgen är ljust rubinröd men låt dig inte förledas för detta vin är trots allt gjort på Nebbiolo. Men med en silkeslen karaktär som skiljer sig så markant från alla Nebbioloviner som jag tidigare testat.
Sagolik vinupplevelse
Vinet har efter en ordentlig luftning blivit flygfärdigt och berett att ta oss på en utomjordisk upplevelse. Doften är så otroligt fjäderlikt elegant och balanserat med inslag av hasselnötter, körsbär och fin fatkaraktär. Smaken är gudagod med en silkeslenhet som utstrålar världsklass. För i sin silkeslena stil finns ändå en robusthet med tydligt Nebbioloavtryck. Härlig sötma och samtidigt med en torrhet som är unik. aromer av körsbär och hasselnötter flyter lika grasiöst över gommen som gondolerna i Venedig eller varför inte som skidläraren där uppe i bergen. Konsten att tygla Nebbiolo på detta vis, med en kombination av det silkeslena och samtidigt robusta imponerar stort på mig. För detta är verkligen en sagolik vinupplevelse som passar alldeles utmärkt till en Italiensk buffé med det allra bästa av långlagrade hårdostar och Prosciutto. Men du kan också ha den till goda köttgrytor och din lyxpizza (gärna med lite sälta i maten då vinets naturliga sötma och syra skapar en perfekt symbios)
Grande Amore
Jag är helt betagen och lovar på stående fot att detta nya älsklingsvin finns med i omröstningen om årets vin på Vinblogg när året närmar sig sitt slut.
Om du är en Amaronelover kan du också med fördel pröva producentens magiska Sforzato Albareda som är gjord på torkade druvor vilket också innebär att den är något sötare i sin karaktär. Mitt råd är dock att du prövar San Lorenzo Sassella först, då vinet blir till en utmärkt introduktion i konsten att hantera Nebbiolo på ett silkeslent sätt med bibehållen urkraft från fantastiska Nebbiolodruvan. När du är klar med den smakresan är du bättre rustad att ta dig an de superkoncentrat som sforzaton erbjuder.
Med detta inlägg vill jag önska dig en trevlig påsk och med förhoppning om snart återseende!