Bubblig spansk Cava gör en kvalitetsresa som är värd all uppmärksamhet. Och även om Champagne är ohotad etta så kryper konkurrenterna allt närmare. Om du dessutom tar in vad du får för en tredjedel av priset så är det bara att njuta i fulla drag.
Vad är då Cava? Detta bubbliga Katalanska vin producerades för första gången i början av 1870-talet och större delen av produktionen sker i Penedès. Druvorna som används till Cava tillverkas mestadels av Parellada (ger elegans och mjukhet), Macabeo (ger friskhet och kraft) och Xarel·lo (bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt). Övriga tillåtna druvor är Chardonnay samt Monastrell och Pinot Noir.
La Vida al Camp 2011 (nr 7776) för 109 kr
La Vida al Camp är en producent från Penedès som värnar om ta tillvara det som terroiren tacknämligt ger ifrån sig. Att produktionen sker på ett ekologiskt sätt gör inte saken sämre. Dessutom är det testade vinet kravmärkt vilket gör vinet än mer intressant.
45% Macabeo 45% Xarel·lo 10% Parelladainet är gjort på druvkombinationen 45% av Macabeo, 45% Xarel·lo och 10% Parellada.
Vilket ljuvligt gott vin!
Färgen är ljusgul och doften är fylld av mineraler, Mariekex, nötter och grapefrukt. Smaken gör verkligen skäl för varje krona. Läcker kombination av mineraler, grapefrukt, lime och honungsmelon. Så mycket bubbligt gott för pengarna som gör att @Vinblogg delar ut 7/10 vinbloggskorkar som en hyllning. Bara att fylla på din kyl för vinet gör sig väl i de flesta sammanhang.